A tárca elkötelezett amellett, hogy az engedélyezett támogatást teljes egészében, termeléshez kötött formában a juh és kecsketartóknak kifizesse. A vonatkozó rendeletek hamarosan meg fognak jelenni.

Czerván György kiemelte: az anyajuhok 2013. évi átmeneti nemzeti támogatási lehetősége ugyan minimálisra csökken a magyar támogatások uniós kiegyenlítődése miatt, viszont ennek kompenzálására megemelt összegű de minimis támogatást ad a Vidékfejlesztési Minisztérium. Ennek mértéke anyajuhonként 600 forinttal, az egy termelő által igénybe vehető támogatás felső határa pedig 833 euróval – közel 250 ezer forinttal – magasabb, mint korábban, vagyis, a kérődző szerkezetátalakítási program forrásaival együtt összességében jelentősen növekszik a juhtartók támogatása. Az anyakecskék után járó de minimis támogatás állatonként 500 forinttal, 3500 forintra nő. Fontos hangsúlyozni, hogy az átmeneti nemzeti támogatásokkal szemben a megemelt összegű de minimis támogatásra nem kell alkalmazni az ún. moduláció miatti támogatáscsökkentést, így azt a termelők teljes egészében megkapják.

Czerván György örvendetesnek nevezte, hogy mind a juh mind a kecskeállomány folyamatosan növekszik, ebben jelentős szerepe van a 2012-ben indított kérődző szerkezetátalakítási programnak. Hozzátette: 2013 júniusában mintegy 1,16 millió juhot tartottak a magyar gazdák, ebből anyajuh 810 ezer volt. A kecskeállomány 88 ezer darabot tett ki, ebből 42 ezer volt az anyakecske.

A juhágazat termelési értéke 2012-ben folyó áron mintegy 16 milliárd forintot tett ki, ami 11,5%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kecske ágazat termelési értéke 2012-ben folyó áron 1,6 milliárd forint volt, ami a növekvő állatlétszám ellenére 8 %-os csökkentést mutat a tavalyi évhez képest, ennek okaként a csökkenő felvásárlási árakat nevezte meg az államtitkár.

Czerván György felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy az állattartó telepek és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzéséhez nyújtandó támogatásokra 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 2014. január 31-én 18 óráig lehet pályázni. Az állattenyésztési technológiai fejlesztésére (ÁTK) beszerzendő technológiák, gépek támogatására mintegy 35 milliárd forint, az Élelmiszeripar-feldolgozás technológiai fejlesztésére (ÉLIP) legalább 15 milliárd forintot biztosít a tárca. Hozzátette, a támogatási keret felülről nyitotta, ami azt jelenti, hogy a más jogcímekről felszabaduló forrásokkal a VM még ki tudja egészíteni a 60 milliárd forintos alapösszeget.