Kiemelt figyelem

A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra, erős Magyarország elképzelhetetlen erős magyar mezőgazdaság nélkül - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Ópusztaszeren. Farkas Sándor a Magyarok Országos Gyűlésén tartott előadásán azt mondta, a jelenlegi, válságok sokaságát megélő világban az ország élelmezésbiztonságát garantáló versenyképes mezőgazdaság és az ágazatot vállán vivő gazdatársadalom óriási értéket képvisel.

A kormány hosszú távú célja, hogy a magyar agrárium 20 millió ember számára legyen képes előállítani kiváló minőségű élelmiszert.

- tette hozzá. 2010 óta jelentősen fejlődött a magyar mezőgazdaság. Az agrárium kibocsátása 25,5 százalékkal emelkedett, az élelmiszeriparé 42 százalékkal növekedett. Az ágazat jövedelmezősége és hatékonysága, amely 2010-ben még az uniós átlag 50 százalékán állt, jelentősen javult. A mezőgazdaság szerepe meghatározó a magyar külkereskedelemben, 2010 óta 82,2 százalékkal bővült az agrárexport - közölte a politikus.

A magyar agrárstratégiai terv szerint a források 50 százalékát kifejezetten technológiai modernizációra szeretnék fordítani. Kép: Unsplash

A magyar agrárstratégiai terv szerint a források 50 százalékát kifejezetten technológiai modernizációra szeretnék fordítani. Kép: Unsplash

4265 milliárd forint

A megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében - a 80 százalékos nemzeti kiegészítéssel együttesen - a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 4265 milliárd forintot használhat fel Magyarország a közös agrárpolitika 2-es pillérére.

A magyar agrárstratégiai terv szerint a források 50 százalékát kifejezetten technológiai modernizációra szeretnék fordítani.

- mondta az államtitkár. A kormány a terveket benyújtotta Brüsszelben, számos kérdésben megegyezés született, de aláírt megállapodás még nincs. A kormány földpolitikájának célja az, hogy

Életképes méretű kis- és közepes gazdaságok jöjjenek létre.

A Földet a gazdáknak program keretében 250 ezer hektár állami föld került haszonbérlet útján új termelőkhöz, köztük 1200 fiatal gazdához - tudatta az államtitkár. Szintén a Földet a gazdáknak program részeként 2015 októbere 2016 augusztusa között 290 ezer hektár állami tulajdonú földet hirdettek meg, ennek 70 százaléka került új tulajdonosokhoz, helyben lakó földművesekhez - mondta.

A Magyar falu program az utóbbi száz év legsikeresebb vidékfejlesztési kezdeményezése - Mondta Farkas Sándor. Kép: Unsplash

A Magyar falu program az utóbbi száz év legsikeresebb vidékfejlesztési kezdeményezése - Mondta Farkas Sándor. Kép: Unsplash

Nem lesz külföldi földtulajdon

A kormány ellenáll az Európai Bizottságnak (...) mely megnyitná az utat a külföldiek földtulajdonszerzése előtt - mondta el Farkas Sándor. Az idei, történelmi léptékű aszály kialakulása közös felelősség - szögezte le az államtitkár. Hozzátette: bár 187-188 ezer hektár rendelkezik vízjogi engedéllyel, csupán 115 ezer hektáron öntöznek. Az államtitkár hangsúlyozta, szemléletváltozásra van szükség, a támogatási programok mellett ezért kiemelkedő az oktatás szerepe.

Valaki TSZ-t mondott? Ja nem, csak termelői szervezetek

A jól működő termelői szervezetek nélkül rendkívül nehéz és drága a mezőgazdaságot működtetni - fejtette ki Farkas Sándor. "Meg kell szervezni önmagunkat!" - utalt arra, csak az alulról jövő együttműködés lehet hosszú távon fenntartható és hatékony. A Magyar falu program az utóbbi száz év legsikeresebb vidékfejlesztési kezdeményezése, amely megteremti a szükséges infrastrukturális fejlesztések lehetőségét. Óvodák, bölcsődék, falu házak épülnek, fejlesztik a közutakat, járdákat, közösségi tereket. Az évente a kistelepülések fejlesztésére fordítható 250-300 milliárd forint kézzelfogható eredménnyel jár - közölte a politikus.

(Forrás: MTI)