A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt – gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat. A MAS mésztartalma miatt is előnyösebb választás – a repce számára fontos tápelem a kalcium is.

Nem szabad elfeledkezni a kénről sem: a kénes nitrogénműtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az ősszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.

repce

A repce számára a megfelelő kén- és kalciumellátottság is fontos

2018-as szántóföldi kísérleteinkben különböző repce tápanyagellátási technológiák vizsgálatát végeztük el. Az első, kontroll parcella semmiféle műtrágyát nem kapott. A második parcellánál nem került sor őszi alaptrágyázásra, és tavasszal is csak alacsony dózisú nitrogént kapott. Így terméseredménye a várakozásoknak megfelelően elmaradt a többi parcelláétól, melyek ősszel 300 kg/ha COMPLEX 15/15/15 műtrágyát, valamint tavasszal több nitrogént kaptak. A termésmennyiségek tökéletesen tükrözik az emelkedő nitrogénadagok termésnövelő hatását (2.–4. parcella).

A repce esetében a kén, mint tápelem hatása is fontos. Kísérleteinkben is kimutatható volt, hogy azonos alaptrágyázás és nitrogénszint mellett 30 kg S/ha adaggal több kén kijuttatása további termés- és olajtartalom növekedést okozott (4.–5. parcella). Az őszi és tavaszi lombtrágyás kiegészítő kezelések L.A.T SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn termékkel pedig szintén tovább javították a terméseredményt.

Tapasztalatainkra építve műtrágyáink közül a repce koratavaszi fejtrágyázására az z NAC 27 N (MAS) mellett a VARIO 23 N + 25 SO3 kénes nitrogéntermékünket javasoljuk. Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezető lehet a VARIO 21/7/7 NPK-műtrágya használata. Tavaszi lombtrágyázásra a magas kéntartalmú L.A.T SUPREMO L 100 B + Mo+S termékünket ajánljuk, ami a repce növekvő bórigényével együtt a növény megnövekedett kénigényét is kielégíti. Ezen kívül a kísérleteinkben már bizonyított, magas hatóanyag-tartalmú L.A.T SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn vízoldható kristályos műtrágya lombtrágyaként való felhasználást javasoljuk.

Nitrogén fejtrágyát a búzának…de mennyit?

Tavasszal az egyik legelső és legfontosabb szántóföldi munka a búza első fejtrágyázása, amit minél előbb célszerű elvégezni. A téli nyugalmi időszak után különösen fontos könnyen felvehető nitrogént biztosítani a vegetáció gyors megindulásához. Kora tavaszi körülmények között a nitrát formájában lévő nitrogén a legmegfelelőbb a növények számára, mivel ez azonnal felvehető. A hideg talaj nitrogén-szolgáltató képessége még csekély, a nitrifikáció ilyenkor még nagyon lassú. Az ammónium nitráttá történő átalakítása 5 °C-os talajhőmérsékleten több hétig is tarthat. A búza ebben az időszakban viszont már ugyancsak igényli a tápanyagokat.

búza

Kora tavaszi körülmények között a nitrát formájában lévő nitrogén a legmegfelelőbb a búza számára

Amellett, hogy milyen nitrogén műtrágyát érdemes választani, fontos szempont még, hogy mekkora hatóanyag-dózist alkalmazzunk az első tavaszi kijuttatás során, mely alapvető fontosságú a gyors korai fejlődéshez. A bokrosodáskor adott nitrogénműtrágya elősegíti a levelek és oldalhajtások növekedését, ezáltal növeli az asszimilációs felületet, illetve az állománysűrűséget – ami természetesen hatással van a későbbi négyzetméterenkénti kalászszámra is.

Hazánkban – a szárazságra hajló éghajlat miatt – a terméskialakító tényezők közül különösen fontos az állománysűrűség. Ezért a legfontosabb nitrogéntrágyázási időszak a bokrosodás ideje – a második és harmadik nitrogén fejtrágya hatékonyságát már jelentősen csökkentheti az esetleges száraz tavaszi időjárás.

Fontos azonban az optimális adag meghatározása: amennyiben a fejlődésnek ebben a fázisában túl sok nitrogén áll a búza rendelkezésére, nagyon sűrű lesz az állomány, és jelentősen megnövekszik a megdőlés veszélye.

műtrágya

Az NAC 27 N mészammon-salétrom műtrágyá jó választás az őszi búza fejtrágyázásához

Tavalyi szántóföldi kísérleteink eredményei is jól tükrözik a vegetáció elején adott nitrogén fontosságát. Azok a parcellák, amelyek az őszi alaptrágyával és az első tavaszi fejtrágyával összesen 110 kg N/ha nitrogén-hatóanyagot kaptak (4-5. parcella), jelentősen magasabb terméseredményt értek el, mint azok a területek, amelyek az őszi és első tavaszi kijuttatás során csak 80 kg N/ha hatóanyagot kaptak (2-3. parcella), függetlenül a későbbi összes nitrogén mennyiségétől (150 N és 200 N szintek).

búza kísérletek

Tapasztalatainkra építve elmondhatjuk, hogy egy mérsékelt nitrogéntartalmú őszi alaptrágyázás esetén egy hangsúlyos, 60-80 kg N/ha adagú első fejtrágyázás a búza esetében segít megalapozni a későbbi jó termést. Termékeink közül az NAC 27 N mészammon-salétrom műtrágyánkat, és az AN 34,4 N ammónium-nitrát termékünket javasoljuk az őszi búza fejtrágyázásához.

Kérdéseivel forduljon bizalommal a Borealis L.A.T Hungary Kft. értékesítő kollégáihoz!