A 32 éve pécsi székhellyel működő TECHNIQ 2000 Kft. Magyarországon elsőként kínál önerőmentes Szolár Lízinget cégek számára, mellyel a vállalkozások biztosítani tudják a saját villamosenergia szükségletüket. Mester Gábor, a cég vállalkozásfejlesztési vezetője válaszolta meg a napelemes rendszer lízingjével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Miért érdemes most napelemes rendszert telepíteni?

Az energiaárak drágulása sokkoló és nem látszik, meddig tart az áremelkedés. Az viszont biztos, hogy belátható időn belül nem számíthatunk a villamosenergia árának csökkenésére. Az a vállalkozás, amely saját napelemrendszerrel rendelkezik, teljesen függetleníteni tudja a működését az energiaárak változásától.

napelemmel csökkenthető az áramöltség

Önerőmentes Szolár Lízing cégek számára, mellyel a vállalkozások biztosítani tudják a saját villamosenergia szükségletüket – Fotó: Pxfuel

Fontos elmondani, hogy a globális méretekben jelentkező alapanyaghiány nemcsak hogy megdrágítja a napelempanelek világpiaci árát, hanem készlethiányokat is okoz, hiszen a megugró kereslet felszívja a készleteket. Az új panelek gyártása eközben lassabb ütemben halad és nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

Arra is fontos gondolni, hogy amíg hosszan tervezgetjük a napelem beruházást, addig a magas áramár szedi az áldozatokat, és senki nem tudja kitalálni, hogy a nemzetközi folyamatok mikor gyűrűznek be hazánkba: erre megoldás, ha függetlenedünk az áramdíj változásától.

Nem utolsósorban a hazai napelemes kivitelezők kapacitásai is végesek, hiszen a lakossági támogatások felpörgették a keresletet, aminek következtében a vállalási határidők is kitolódnak.

Milyen előnyei vannak a saját naperőműnek?

A saját naperőművünk elsősorban nekünk termeli az energiát és a vállalkozás villamosenergia-szükségletéhez optimalizált. Éppen ezért a vállalat villamosenergia-költsége nem függ a világpiaci folyamatoktól. Ezenkívül a napenergia megújuló energia, tehát környezettudatos, illeszkedik a zöld célokhoz, csökkenti a fosszilis energiafüggőséget, így nemcsak a költségcsökkentő hatása miatt, hanem a fenntartható termelés szempontjából is hosszútávú versenyelőnyt biztosít.

Hogyan működik a napelem lízing?

A Szolár Lízinggel a vállalkozása úgy juthat napelemes rendszerhez, hogy nem kell saját tőkét lekötnie, így a pénzügyi forrásait továbbra is használhatja a vállalkozásának működtetésére, készletek beszerzésére. A jelenlegi energiaárak mellett a lízing megtérülési ideje átlagosan 5-7 év.

A lízing 72 hónapos, fix havidíjakkal, ami lehet forint vagy euro alapú. Igénylési folyamata nagyon gyors és egyszerű, megfelelő mutatószámok esetén nincs szükség külön fedezetre, mert az elkészült erőmű a fedezet.

Igénybevételének feltételei egy jól működő vállalkozás számára nem jelentenek nehézséget, mivel minimum 2 éves működés szükséges, éves 30 MFt-os árbevétel mellett, negatív információk nélkül.

lízing napelemre

Fontos cél, hogy a vállalkozás számára a havi lízing díj mértéke lehetőleg ne haladja meg a jelenlegi villamosenergia-fogyasztásából származó költségeket – Fotó: Pxfuel

Mennyit spórolhat egy vállalkozás a lízingelt napelem rendszerrel?

A lízing konstrukciót úgy építettük fel, hogy a vállalkozás számára a havi lízingdíj mértéke lehetőleg ne haladja meg a jelenlegi villamosenergia-fogyasztásából származó költségeket. Így nem terheli a vállalkozást plusz pénzügyi teher, mégis egy pénzügyi befektetést hoz létre. Ráadásul a lízing futamidőt követően vállalkozása jelentős profitra tehet szert, hiszen napelemes rendszere ingyen termelheti meg a villamosenergia-szükségletét.

Milyen költségei vannak a lízingelt napelemrendszernek?

A napelemes rendszer telepítéséhez szükség van az elosztói engedélyes (villamosenergia szolgáltató) írásbeli jóváhagyására/hozzájárulására, valamint a villamosenergia-hálózatnak alkalmasnak kell lennie a csatlakozásra. Az igénybejelentő jóváhagyása után elkészítjük a csatlakozási dokumentációt. A csatlakozási dokumentáció tartalmazza a rendszer kialakítására, védelmére, üzemére vonatkozó műszaki információkat, terveket. Ez a dokumentáció magában foglalja a csatlakozási kivonatot, az egyvonalas kapcsolási rajzot és a termelői nyilatkozatot, ennek a költségét kell az Ügyfélnek állnia. Amennyiben a mérőhely vagy villamosenergia-hálózat korszerűsítése szükséges, illetve villámvédelmi rendszer kiépítése vagy átalakítása szükséges, akkor ezen feladat elvégeztetése és a kapcsolódó költségek az ügyfelet terhelik.

A lízingelt eszköz átvétele után a lízingdíjat kell megfizetni 72 hónapon keresztül, ami mellé csak biztosítási díj társul, ami biztosítja a napelemes erőmű működését.

A mezőgazdasági létesítmények nagy tetőfelülete általában kihasználatlan, pedig legtöbbször tökéletesen megfelelnek a napelem panelek telepítésére

A mezőgazdasági létesítmények nagy tetőfelülete általában kihasználatlan, pedig legtöbbször tökéletesen megfelelnek a napelem panelek telepítésére – Fotó: Pxfuel

Mennyit termel a lízingelt napelemes kiserőmű?

A tapasztalataink szerint úgy érdemes kalkulálni, hogy Magyarországon 1 kW-os napelemrendszer   évente 1050-1250 kilowattórát termel. Persze, ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet, a tető árnyékoltsága is. Leghatékonyabb termelés a déli tájolású telepítéssel érhető el. A mezőgazdasági létesítmények (istállók, tárolók és üzemek) nagy tetőfelülete általában kihasználatlan, pedig legtöbbször tökéletesen megfelelnek a napelempanelek telepítésére.

Kérjen ajánlatot vállalkozására szabott napelemes rendszerről, amelyet a Techniq 2000 Kft szakemberei egy helyszíni felmérést követően készítenek el!

Szaktanácsadás:

+36 30/748-0000

info@solarlease.hu

www.solarlease.hu