Az agrárkár-enyhítési rendszerben a hozamadatok meghatározásánál speciális szabályok alkalmazandóak a nem termő és termő ültetvények viszonylatában. A még november 30-ig benyújtható kárenyhítő juttatás iránti kérelem beadása kapcsán az ültetvénnyel rendelkező termelők figyelmét az alábbiakra hívná fel a Földművelésügyi Minisztérium:

• A termőre fordult ültetvény hozameredményei nem hasonlíthatóak, illetve vonhatóak össze a korábban még nem termő ültetvény hozamadataival.

• A nem termő ültetvényterületek sem a referencia-időszakban, sem a tárgyévben nem képezik az üzemi szint részét, ezért azok területeit a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben nem kell feltüntetni.

viharfelhők a mező felett

Ebből még keletkezhet kár – fotó: pixabay.com

Tekintettel arra, hogy az elektronikus kérelembenyújtó felület az ültetvény termőre fordulására vonatkozóan jelenleg még nem rendelkezik információval, a nem termő területek bejelentésére és a kérelem módosítására egyedi megkeresés alapján van lehetőség.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelem módosítására vonatkozó igényeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján a "kérdés feltevése" menüpont alatt indított megkeresést követően az MVH egyedileg kezeli. Az MVH erről szóló tájékoztatója IDE kattintva olvasható. Az MVH kérelembenyújtásra szolgáló internetes felülete ügyfélkapus beazonosítást követően ITT érhető el.

A módosítási igények határidőn belül történő kezelhetősége érdekében a károsult gazdáknak javasoljuk, hogy a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet minél hamarabb nyújtsák be. A végső, 2015. november 30-án lejáró határidőn belül a kérelmet többször is lehet módosítani.