A Vidékfejlesztési Programban 2016.12.20-án megjelent „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című (VP2-6.1.1-16 kódszámú) felhívás keretében 2017. augusztus 31-ig, a második értékelési határszakasz lezárásáig van lehetőség új pályázatok benyújtására – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A pályázat célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának előmozdítása, továbbá a vidéki térségek népességmegtartó képességének és a mezőgazdasági termelő tevékenység versenyképességének növelése.

A pályázati felhívás második etapja a korábbinál szélesebb kör számára ad lehetőséget a pályázásra, hiszen már azok is benyújthatnak támogatási kérelmet, akik 2017-ben először adtak be egységes kérelmet.

A pályázók plusz pontot kaphatnak, ha a működési időszakra szaktanácsadót szerződtetnek. Az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

Választható lehetőség Adható pontszám
Jelenleg is együttműködöm névjegyzékben szereplő szaktanácsadóval, az együttműködést a működtetési időszak végéig fenn kívánom tartani, a szaktanácsadóval kötött szerződést csatolom. 2
Vállalom, hogy a működtetési időszak első évének végéig szerződést kötök a mezőgazdasági termelő tevékenységemmel kapcsolatos szakterület(ek)en tevékenykedő szaktanácsadóval és ezt a működtetési időszak végéig fenntartom. 2
Nem kívánok szaktanácsadóval együttműködni. 0

Az AKG és ÖKO pályázatoktól eltérően ezen felhívás keretében nem adható plusz pont annak a pályázónak, akik névjegyzéki szaktanácsadó is egyben, vagyis önmagának nem adhat szaktanácsadást.

fiatal gazda

2017. augusztus 31-én zárul le a második értékelési határszakasz – fotó: Shutterstock

A plusz pontszám a 73/2015. (XI.6.) FM rendeletben meghatározott névjegyzékben szereplő szaktanácsadóval kötött szerződések után jár. A pályázat benyújtásakor az üzleti tervben szükséges megadni, hogy milyen szakterület(ek) kapcsán működik együtt (vagy vállalja az együttműködést) szaktanácsadóval. A szakterületeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Amennyiben már rendelkezik szaktanácsadóval kötött szerződéssel, azt a pályázat beadásakor csatolni szükséges a dokumentációhoz. Abban az esetben, amennyiben még nem kötött szaktanácsadóval szerződést, de vállalná azt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján az alábbi linken keresztül kereshet szakterületre, megyére, vagy, ha már ajánlottak Önnek valakit, megnézheti, hogy az említett szakember rendelkezik-e azzal a szakterülettel, amelyre szerződést kötne.

A NAK által nyilvántartott aktív szaktanácsadók listája itt elérhető.

A pályázati felhívás a szechenyi2020.hu oldalon érhető el.