Oroszország az állati szőrmék termelésében hagyományosan a világ élvonalába tartozott, szőrmebundái és egyéb készítményei világszerte ismertek és keresettek voltak, és máig is azok maradtak. A közeli jövőben pedig az oroszok számára alkalom nyílhat a világelsőséget megszerezni ebben a magas nyereséget biztosító iparágban – írja az agroxxi.ru.

Csincsilla

Oroszország világelsőségre törekszik az állati szőrmék termelésében – Fotó: pixabay.com

Európa két legnagyobb szőrmetermelő országa, Dánia és Lengyelország ugyanis bejelentette szándékát a szóban forgó terület visszafogására. Ennek legfontosabb oka, hogy Dániában az utóbbi másfél évben a koronavírus fertőzések fékezése érdekében 2,5 milliárd euró értékű prémes-állatot kellett leölni, mivel a fertőzés több nyérctelepen felütötte a fejét. Ennek nyomán gyakorlatilag behozhatatlan hátrány keletkezett az ország tenyészállományában.

A másik legnagyobb és legismertebb termelő, Lengyelország esetében pedig a parlament – a helyi állatvédők nyomására – már legalább két ízben is megpróbálta betiltani a prémes állatok tartását, amit csak a tenyésztők blokkolása akadályozott meg.

Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy Németország a közelmúltban, Brüsszelben javaslatot nyújtott be az ilyen állatok tartásának az EU egész területén történő betiltására. Ilyen körülmények között az oroszok minden meg fognak tenni, hogy megszerezzék a világelsőséget.