A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az egyes állatbetegségek megelőzéséhez és leküzdéséhez nyújtható támogatás kapcsán pontosította a vemhes üszők után nyújtható támogatási szabályokat, valamint növelte a program 2016. évben rendelkezésre álló támogatási keretösszegét.

A rendeletmódosítás értelmében a támogatási program 2016. évi eredeti, 9 milliárd forintos támogatási keretösszege helyett összesen 9,5 milliárd forint (baromfi 2,5 milliárd forint, egyéb állatfaj 7 milliárd forint) használható fel a 2016. évi igények kifizetésére.

Továbbá 2017. január elsejétől a FM a vemhes üszőre külön támogatási forrást biztosít 1,5 milliárd forint összegben, így a baromfiágazatra elkülönített 2,5 milliárd forintos és az egyéb állattenyésztési ágazatban rendelkezésre álló 6,5 milliárd forintos támogatási kerettel 2017. évben összesen 10,5 milliárd forintos keretösszeggel működik majd a program.

Idén összesen 9,5 milliárd forint használható fel – fotó: Shutterstock

Az egyes állatbetegségek megelőzése illetve leküzdése támogatási program továbbá kiegészült néhány, a vemhes üsző után igénybe vehető támogatás igénylésére vonatkozó szabállyal. Ennek keretében az FM pontosítja a vemhes üsző fogalmát.

Fontos, hogy amíg 2016-ban a vemhes üsző után a C001 számú szolgáltatás az „egyéb állatfajokra” alkalmazott nyomtatványon vehető igénybe, addig 2017. január 1-től már külön nyomtatványon kell azt igényelni, csatolva az egyed legalább 3 hónapos vemhességéről, valamint tej - vagy kettős hasznúságáról szóló állatorvosi igazolást is.