A topagrar.com hírportál arról számolt be, hogy az Ostwestfalen-Lippe Műszaki Egyetem kutatói egy olyan új eljárást dolgoztak ki, amely a tenyésztojások lézeres átvilágításával a keltetés harmadik és hatodik napja között képes megállapítani a tojásban lévő embrió nemét. A vizsgálat után a tojások teljesen ép és használható állapotban maradnak.

Naposcsibe

A tojáshéjon belül kiderül a naposcsibék neme – Fotó: pixabay.com

Ennek a megkülönböztető eljárásnak az alapját a a kémiai vizsgálatokból átvett fluoreszcencia-spektroszkópia képezi. Helene Dörksen, az egyetem matematika professzora az eljárás lényegét úgy magyarázta, hogy a csibeembrió nemét meghatározó komponensek a tojáshéjon ejtett parányi nyíláson keresztül lézersugárral (néhány nanomásodpercig) megvilágítva, egyértelműen kirajzolódnak a héj falára.

3-6 napos csirketojásokkal működik a vizsgálat és a mérést a tojás membránján keresztül végezzük. Az embriónak ebben a korai szakaszban még mindig nincs fájdalomérzete - mondta Helene Dörksen.

Az új felfedezés rendkívül fontos és gyakorlatilag egy csapásra véget vethet a hímivarú naposcsibék tömeges leölésének, amire Julia Klöckner, német mezőgazdasági miniszter, más kollégáival együtt – a nemzetközi állatvédők tiltakozásának hatására és a szakirányú kutatások eredményei alapján – már az elmúlt évben ígéretet tett, sőt etikátlannak nevezett.

Németországban gazdasági okokból évente körülbelül 45 millió hímivarú csibét ölnek meg röviddel a kikelés után, mert nem nevelhetők költséghatékonyan. Amellett, hogy nem adnak tojás, húsukért sem érdemes tartani őket.

Május közepén pedig a Bundestag döntött az állatjóléti törvény módosításáról és ez alapján 2022-től Németországban tilos a csibék és a fájdalomérzékelésre képes csirkeembriók megölése. Emelett erős törekvés van arra, hogy 2023 végégi egész Európában általános gyakorlattá váljon a tojáson belüli nem detektálás az inkubáció hetedik napja előtt és megszűnjön a hímnemű csibék leölése.