Elfeledett magyar paradicsom-tájfajták hódítják meg a világot
A paradicsom-tájfajtákat az ipari termelés szorította ki a piacról, de most az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hosszas kísérletezés után újra mindenki számára elérhetővé tette őket. Sőt, oktatóvideókkal is segítik a palánták sikeres nevelését.

Még nem késő jelölni a 40-65%-os díjvisszatérítéshez! (x)
Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2020-ban is, melyben továbbra is 5 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére.

Sikerrel zárult az egységeskérelem-beadás első szakasza – időben érkeznek a támogatások
Az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának május 15-ei zárásáig összesen 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a gazdálkodók az Agrárkamara falugazdászainak közreműködésével. Ezeket a kérelmeket június 2-ig lehet szükség esetén adatváltozás miatt módosítani.

gép

Összesen 166 903 darab egységes kérelem érkezett be a MÁK-hoz – fotó: Pixabay

4 gazdálkodó, 4 vélemény: "Egy kukoricagyom-irtó szer, ami tényleg megéri az árát" (x)
Szinte minden gyomot kiirt, kíméli a kukoricát, és nagyon rugalmasan alkalmazható: egészen a kukorica 6 leveles állapotáig kijuttatható. Négy szakember mondja el részletesen, mit tapasztalt a kukorica gyomirtásában.

Hogy fogjuk ezt teljesíteni? Az EU a növényvédőszer-használatot 50%-kal, a műtrágya-használatot 20%-kal csökkentené
A NAK elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban úgy véli, a most bemutatott stratégia súlyos terheket róna az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőire és éppen ellenkezőleg hatnának.

A kukoricát is kivégzi az aszály? Hogy csökkentsük a kockázatot? (x)
Nagyon sok gazdaság kulcsnövénye a kukorica, ezért sokkal több szakértelmet érdemelne a tápanyagellátása.

Így lesz a spanyol importból magyar szamóca
A magyar termékek iránti megnövekedett keresletet használják ki a szürke-fekete zónában tevékenykedő tisztességtelen kereskedők, akik a jóval olcsóbb importárut próbálják hazai termékként értékesíteni. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

traktor

Hogy állnak az őszi vetésűek a különböző tájakon? Bejártuk az országot, hogy tanáccsal szolgáljunk a termelőknek (x)
A legfontosabb most a repce védelme és a kalászosok kondicionálása. Agrár hírvivő objektívek – videós körkép az ország több pontjáról.

Jelentős változások az erdőgazdálkodásban
Új jogszabályt fogadott el az Országgyűlés. A módosítást az elmúlt évek tapasztalatai tették szükségessé. Gyakran előfordult ugyanis, hogy a tulajdonosok kiszolgáltatottá váltak az erdőgazdálkodókkal szemben.

Idén a kukoricamoly erős korai kártételére számíthatunk – védekezzünk időben! (x)
A kukoricamoly mára kukoricatermesztésünk eredményességének kiemelten fontos tényezőjévé vált. Az ellene történő hatékony védekezés az egyik legjelentősebb árbevétel-növelő technológiai elem lett.

Mindössze egy liter gyönyörűvé varázsol egy egész kertet!(x)
Akarod, hogy a kerted díszei legyenek a virágaid? Akár cserépben vagy szabadföldben vannak? Akarod, hogy tiéd legyen a legzöldebb pázsit? Akarod, hogy egészségesek és szépek legyenek a gyümölcsfáid és a zöldségeskerted, és közben te is egészséges maradj a járvány idején?

gyümölcs

A készítmény növeli a termés mennyiségét és javítja a minőségét, élelmezési várakozási ideje pedig 0 nap.

Tudta, hogy a termények 40%-a sosem jut el a fogyasztókhoz? Ez most megváltozhat
Egy új, szenzortechnológiával összekapcsolt szoftver végigkíséri a friss termékek útját a teljes ellátási láncon, így csökkentve a veszteségeket és biztosítva a megfelelő minőséget.

Túl sok a munka? Nyerj elektromos robogót – és lendületben leszel! (x)
Adj fel apróhirdetést az Agroinform.hu Piactéren július 31-ig! Tedd fel az oldalra eladó gépedet, alkatrészedet, terményedet vagy haszonállatodat, bármit, amire lehet kereslet az ország egyik legnagyobb agrárpiacterén. Csak ennyit kell tenned, hogy részt vehess legújabb nyereményjátékunkban. A hirdetők között ezúttal egy Citiwell 100%-osan elektromos robogót sorsolunk ki!

Zöld utat kapott az agrármentőcsomag: június végétől kezdődhet a kérelembeadás
25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával az Agrárminisztérium több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében.

szőlő

A kérelembeadás a tervek szerint június végétől három ütemben történik, augusztustól pedig ütemesen megindul a támogatások kifizetése – fotó: Pixabay

Végre egy hely, ahol a hobbikertészek minden segítséget megkapnak! (x)
Bemutatjuk a konyhakertek és gyümölcsösök növényvédelmi specialistáját: Fatudort. Lehet, még nem ismerős, de a közösségi médiában már több mint 14 000 követője van, és jelenleg 40 gazdabolttal dolgozik együtt a Dunától keletre eső országrészen. Fatudor elsősorban a kiskertekben felmerülő problémák és kérdések megoldásában nyújt segítséget.

Teljesíthetetlen az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiája?
Megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat az Európai Bizottság által bemutatott Termőföldtől az asztalig, valamint a Biodiverzitás stratégia, az abban foglaltak pedig nemcsak hogy nem teremtenek lehetőséget a gazdáknak, de egyenesen az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegetik. Előzetes elemzések szerint a javasolt intézkedések az európai mezőgazdasági termelés 15 százalékos csökkenéséhez vezetnek majd.

Szélsőséges időjárásban is magas hozam: DYNAMIC repcehibrid (x)
A Rapool nemesítői a DYNAMIC hibridben minden olyan tulajdonságot kombináltak, amely egy modern hibrid esetén elvárás.

Növényvédelmi előrejelzés: A körülmények kedveznek a lisztharmatnak, fontos az intenzív védelem
Egy kis nedvesség, magas relatív páratartalom, s egyre több a gond. Az Agroinform.hu 2020. évi 21. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

Jelen körülmények a lisztharmatnak kedveznek.

Terjed a repceállományokban a tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV) – így védekezzünk ellene! (x)
Az elmúlt évek elhúzódó meleg őszi időjárása kifejezetten kedvezett a levéltetvek, különösen a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) elszaporodásának. A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusának legfőbb vektora.

Radikális változásokat hozhatnak az EU új fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiái
Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel és a biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Az első kompakt repcehibrid tarlórépa-sárgaságvírus rezisztenciával: KELTOR (x)
A Rapool új hibridét kompakt mérete, stressztűrése és betegség-ellenállósága univerzálisan felhasználhatóvá teszi.

A Kirovec traktoroktól az űrtechnológiáig
A gazdálkodók már űrből követhetik nyomon, milyen állapotban vannak a növénykultúráik és milyen változások történtek az állományban. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

traktor

Az új K-525 munka közben.

RAPOOL-REPCÉK 2020: DUKE – Nem fognak ki rajta a kórokozók (x)
Új hibrid, melyet rezisztenciagénjei pajzsként védenek a betegségekkel szemben, olajtartalma pedig kiemelkedő.

Külföldön sorra zárnak be a vágóhidak, a hazai üzemeket viszont elkerülte a járvány
Az elmúlt időszakban több amerikai, ausztrál és nyugat-európai húsfeldolgozó üzemből jelentettek tömeges koronavírus-megbetegedéseket. A magyar húsiparnak viszont sikerült kordában tartani a vírus terjedését.

Miben más az import eper, mint a hazai?
Napjainkra az olyan fogalmak, mint nyári gyümölcs, őszi gyümölcs, ennek-annak a szezonja, gyakorlatilag megszűnőfélben vannak, hiszen a piacok és élelmiszerüzletek kínálatában szinte mindig minden kapható. Vajon honnan kerül télen, kora tavasszal szamóca a boltok polcaira? Vajon érdemes-e megvárni a vásárlással, amíg beérik a hazai termés? A Nébih cikkében ennek eldöntéséhez próbált segítséget nyújtani.

Minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése várható
A gyümölcstermelők az év elején még bizakodva várták az idei gyümölcsszezont, ugyanis a tavalyi gyenge vagy legfeljebb közepes termés után (kivéve a kajszibarackot, mely 2019-ben jó termést hozott) idén erős virágzásra és jó termésre számítottak.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.