A világélelmezés problémájának megoldása összehangolt akciókat igényel az egyes országok, körzetek és termelői egyesülések között – olvashatjuk a networkworld.com hírportálon. A terméseredmények növelését, a veszteségek csökkentését, a hatékonyság fokozását és végső soron a világszerte fenyegető, globális élelmiszerhiány elkerülését célzó innovatív technológiák széleskörű alkalmazása csak ezek segítségével valósítható meg.

Az innováció egyik legfontosabb eszköze lehet az eddig többnyire csak az ipar és a szolgáltatások területén használt IoT hálózat (Wi-SUN vagy WAN) mezőgazdasági alkalmazása, amire számos lehetőség kínálkozik, különösen az alábbi problémák megoldásában:

  • vezető nélküli traktorok és munkagépek használata;
  • a legelőn tartózkodó állatok folyamatos egészségügyi felügyelete távérzékelés, azaz az állatok nyakába szerelt szenzorok segítségével;
  • a vetések fejlődésének és egészségi károsodásának (gyomosodásának) állandó figyelemmel kísérése drónok használatával;
  • a talajtermékenység alakulásának és a növények tápanyag- és vízigényének talajszkennerekkel és egyéb automata mérőeszközökkel történő figyelemmel kísérése;
  • az öntözés távérzékeléssel történő vezérlése.

Ezek az alkalmazások folyamatosan tájékoztatják a gazdákat a növénytermesztés és állattenyésztés munkafolyamatainak helyzetéről, illetve változásairól, és biztosítják az azonnali közbeavatkozás (korrekció) lehetőségét.

A korszerű nagyüzemek működése elképzelhetetlen a félig automatizált munkafolyamatok, a vezető nélküli munkagépek, a szenzorok és a számítógépes, illetve mobiltelefonos visszajelzések nélkül, amelyek természetesen a kis- és középüzemek működési hatékonyságát is javítják.

Az IoT alkalmazása hatékonyan segítheti a lakosság növekvő élelmiszerigényének kielégítését, ugyanakkor hozzájárul a nemzetközi szinten veszélyes méreteket öltő CO2 kibocsátás csökkentéséhez. Mindez azonban az üzemeltetőktől magasabb szintű képzettséget és különösen nagy odafigyelést igényel, mert a műszerekre való hagyatkozás hamis biztonságérzetet kelthet.