Mindezt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondta, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk. Köszöntő beszédében megkerülhetetlennek értékelte a tudásintenzív mezőgazdasági technológiákat és a precíziós gazdálkodás folyamatosan bővülő elemeit.

Milyennek látja a precíziós gazdálkodás jelenlegi helyzetét?

Nagyon nehéz megmondani, mert folyamatosan változik a helyzet, és éppen ez adja a dolog pikantériáját: nagyon dinamikusan változó környezetben kell jó válaszokat találni a folyamatos kihívásokra. A korlátosan rendelkezésre álló erőforrásokkal való felelős gazdálkodás egyrészt fenntarthatósági, természetvédelmi okokból elvárás is a gazdálkodóktól, másrészt ugyanakkor jól felfogott érdek. Hiszen gazdasági értelemben is hasznos döntés – megtakarítás –, ha valaki valóban csak annyi inputanyagot juttat ki, amennyit feltétlenül szükséges.

Ezek azért is nehezednek egyre nagyobb nyomásként ránk, mert a versenytársak keményen beleálltak ebbe. Szerencsére a magyar gazdálkodók nincsenek lemaradva, egyre nyitottabbak, folyamatosan tudják tartani a lépést. Ennek így kell maradnia, hiszen a következő 30 év egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ága épp a mezőgazdaság lehet. Nagyon sok újdonság ér majd bennünket. Csak egyetlenegy jó válasz létezik: ha nyitottak vagyunk. Természetesen kellenek a jól felkészült szakemberek is.

Hány embert „szólítottak meg” a precíziós technológiák a beszédében is említett 400 ezres tagságból?

2500-ra tehető azok száma, akik valamilyen mértékben precíziósan gazdálkodnak. Még sokan eléggé konzervatívan viszonyulnak az ilyen újdonságokhoz, de egyre nő azok száma, akik kifejezetten nyitottak ezekre. Nem is a számszerűségre, inkább a dolog dinamikájára helyezném a hangsúlyt: mind többen nyitnak a precíziós gazdálkodásra. A gépforgalmazók is elmondják, egyre nagyobb az igény arra, hogy a precíziós technológiát megalapozó eszközöket beépítsék a megvásárolt gépekbe. Egy bizonyos ár felett szinte már elvárás, hogy ezek benne legyenek.

NAK

Győrffy Balázs: "A magyar gazdálkodók nincsenek lemaradva, egyre nyitottabbak" – fotó: Agroinform.hu

Olyan veszély nem fenyeget, hogy bár kezünkben a technika, ám csak néhány funkcióját ismerjük/használjuk? Mint az okostelefonok esetében.

Ha felkészült szakemberek állnak a vártán, akkor nem lesz ilyen probléma. Ehhez az is kell, hogy azokat a fiatalokat, akik potenciálisan az utódlást, az utánpótlást jelentik, „bevonzzuk” az ágazatba. Vagy legalább ne tántorítsuk el őket attól, hogy átvegyék a gazdaságot a szüleiktől. Ehhez persze javítani szükséges az ágazat általános megítélését a termeléstől egészen a feldolgozóiparig mindenhol.

Mivel érvelne precíziós gazdálkodás mellett egy mit sem sejtő gazda esetében?

Először is remélem, hogy Magyarországon már nincsen mit sem sejtő gazda. Feltéve, de meg nem engedve, hogy mégis van ilyen, akkor elsősorban a gazdasági oldaláról közelíteném meg a dolgot. Hiszen a munkája arra irányul, hogy egzisztenciát teremtsen a családjának, a környezetének. Tehát egyértelműen a számokkal érvelnék. Ehhez nyilván kellenek olyan alapinformációk, hogy mit termel, mekkora területen, milyen technológiával, és mellé tenném, hogy nézne ki ugyanez precíziósan előállítva. Felvázolva a lehetséges forgatókönyvet 5-10 év távlatában is. 
A döntést természetesen senki helyett nem tudjuk és nem is akarjuk meghozni. Mindenkinek saját magának kell majd elköteleződnie.

A beszédében elmondta, feladatuknak tartják az információk gyűjtését, szintetizálását és átadását. Hogy néz ki ez a folyamat a munkájukban?

Ez nemcsak a precíziós gazdálkodásra igaz. Minden általunk elérhető információt igyekszünk begyűjteni, legyen az jogszabály, valamilyen piaci trend, árinformáció stb. Ezeket „fogyasztható” állapotba hozzuk, például lefordítjuk a jogi megfogalmazásokat olyan nyelvre, amelyet nem csak a jogászok értenek. Az átadáshoz pedig megkeressük a megfelelő csatornákat, mondjuk a sajtót, és/vagy élünk az elektronikus kapcsolattartás lehetőségével. A falugazdászok és a február elsején indult szaktanácsadási hálózat munkatársai is aktív részt vállalnak ebből a feladatból.

Az agrárgazdasági kamara kezdetek óta támogatja a PREGA-t. Ez is ebbe a koncepcióba illik?

Abszolút! Már az első pillanatban éreztük, hogy a precíziós gazdálkodás olyan téma, amelyet érdemes boncolgatni. Azt gondoltuk, hogy a PREGA-ra jelentős számú érdeklődő érkezik majd. Így is történt.

NAK

„Nagyon odafigyelnünk az uniós változásokra is, hiszen a közös agrárpolitika kidolgozása gőzerővel zajlik” – fotó: Agroinform.hu

A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesülettel is együttműködési megállapodást kötöttek. Mit várnak a közös munkától, és mit tudnak beletenni?

Mindent, amit kér az egyesület. Az egyesület tagjai alapos ismeretekkel rendelkeznek arról, mi várható a közeli és a távoli jövőben, és azt is tudják, mi van most. Ezek a szakemberek olyan szakértőket tömörítő csoportosulásokkal kötöttek megállapodást, amelyek garantálják azt a tudásbázist, amely alapja lehet a precíziós gazdálkodás „propagálásának” és elterjesztésének. Egyébként egy eddig is működő jó kapcsolatot szentesített az aláírás, azt folytatjuk, amit eddig is csináltunk.

Mi áll a NAK 2018-as munkatervében?

Hamarosan kezdődik a települési agrárgazdasági bizottságok tisztújítása. Mivel több mint kétezer települést érint, komoly szervezési munkát jelent, rengeteg kapacitást le fog kötni az év első felében. Természetesen nagyon odafigyelnünk az uniós változásokra is, hiszen a közös agrárpolitika kidolgozása gőzerővel zajlik. Ahogy eddig is, ezután is igyekszünk igen aktívak lenni, a COPA-COGECA-n belüli pozícióinkat folyamatosan erősíteni, a hangunkat hallatni. A döntéshozatalra való ráhatást stabil állandó brüsszeli jelenléttel és felkészült szakemberekkel igyekszünk elérni.

Az öntözésfejlesztés is az év témája. Az ezzel kapcsolatos előkészítő munkák kamaránkat érintő részét a kollégáim már január végén befejezték. Amikor elkészül az öntözésfejlesztési stratégia, és a kormány elé kerül, örömmel vesszük, ha lehetőséget kapunk a véleményünk kifejtésére.

Meglátjuk, merre haladunk tovább a kormányzattal való hatékony együttműködésben, hiszen egy választási év sokkal inkább a politikáról szól, mint a szakmai kérdésekről. De az év második felében bizonyára ismét aktívabb lesz a szakmai vonal is. Most a médiateret is elviszi a politika.

A politika előtérbe kerülését hogyan érti?

Nem ilyenkor szoktak hosszú távú stratégiai kérdéseket megfogalmazni, és a nagy nyilvánosság előtt megvitatni. Ilyenkor ugyanis az is átpolitizálódik, ami egyébként apolitikus.

Akkor nem azt jelenti, hogy a politika kerül előtérbe a munkájukban?

Nem bizony. Azt gondolom, semennyivel sem kell előbbre kerülnie a politikának, mint amennyire eddig megjelent benne, hiszen a gazdaságpolitikai is egyfajta politika.

Ebben az évben várják a gazdák a jégkármérséklő rendszer működésbe állását. Hogyan áll?

Igen, ez még jöhetett volna a felsorolásba! Ez is az év fontos feladatai közé tartozik. Időarányosan jól állunk, bízunk benne, hogy a május elsejei határidőt tartani tudjuk. Feszített tempóban dolgozunk, nagyon örülünk, hogy eddig nem jelentkezett semmilyen váratlan probléma, és reméljük, ezután is így lesz. Ha az égiek is úgy akarják, akkor rendben leszünk.