Meghosszabbították két növényvédőszer-hatóanyag engedélyét
Az Európai Bizottság meghosszabbította az acetamiprid és a laminarin növényvédőszer-hatóanyagok engedélyét. A végrehajtási rendeletek 2018. március 1-jétől alkalmazandóak, melyekkel mindkét növényvédőszer-hatóanyag forgalombahozatali engedélyét 2033. február 28-ig hosszabbította meg a Bizottság.

Közzétették a tavaszi kalászos vetőmagok tájékoztató árát
Nettó 92.000 forintos tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab vetőmagok egy tonnájának vonatkozásában a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A testület szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani idén a tavaszi kalászosok esetében.

További új államilag elismert őszi káposztarepce-fajták
A Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciójának 2017. december 5-ei ülése a hivatal vizsgálata és a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Növények Szekciójának állásfoglalása alapján a következő őszi káposztarepce-fajtákat is állami elismerésben részesítette.

Kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. évre vonatkozó támogatáskalkulátora segítségével kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások).

Február 15-től újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás
A most megjelent 1/2018. (II. 1.) FM rendelet értelmében 2018 folyamán kétszer: február 15. és 28., valamint november 2. és 30. között lehet igényelni szőlő-szerkezetátalakítási támogatást. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett 2018 őszétől lehetőség nyílik a termesztéstechnológiai módszerek javítására is.

szőlő

Ebben az évben kétszer lehet igényelni a támogatást – fotó: Shutterstock

Komoly kedvezmények gazdálkodóknak – ne maradjon le!
Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon és részt vesz a Bayer 2018. február 5-én induló nagyszabású akciójában. A Gazda Haszna prémium minőségű növényvédő szerek vásárlásakor jelentős árkedvezményt kínál, vagy a vásárlás után összegyűjtött BayPengő értékes szakmai megoldásokra váltható be.

A hazai termelők is megtalálhatják a kitörési pontokat
A precíziós gazdálkodás akkor lesz siker, ha professzionális megvalósításával együtt a termelési szerkezetünket is hozzáigazítjuk a piachoz. Akkor csodafegyverré válik, enélkül azonban sok ember számára zsákutcát jelenthet. Ezt állítja Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője, aki legutóbb a beruházások szempontjából értékelte az előttünk álló évet.

Magyarországon eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát
A magyar állategészségügyi hatóság már számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy megelőzze a vírus behurcolását az ország területére, illetve hogy az esetleges megjelenését minél hamarabb észlelje.

Miért nem köt a paradicsom?
A korai hajtatásban (téli, tél végi ültetések) a paprika és a paradicsom esetében gyakran tapasztalható jelenség a virágzás késése, virágelrúgás, rossz terméskötődés. Okai nagyon különbözőek, ennek megfelelően megelőzése, gyógyítása, illetve megszüntetésének módja is eltérő.

AKG-s növényvédőszer-korlátozás – mire figyeljünk?
Közzétették a VP AKG intézkedésben részt vevő területeken 2018-ban nem vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

kép

fotó: Shutterstock

Komoly lemaradást kell behoznia a magyar élelmiszeriparnak
Az élelmiszeripar teljesítményének a felét a nagyvállalatok adják, épp ezért versenyképességük hatással van a hazai mezőgazdasági termelőkre is. Jelentős előrelépést hozhat, hogy a korábban mostohán kezelt ágazat is fejlesztési forrásokhoz juthat. Éder Tamással, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok és PR-igazgatójával beszélgettünk.

Precíziós virágritkítás intenzív gyümölcsösökben
A megfelelő munkaerő hiánya, a magasabb hatékonyság, a magas piaci minőségi követelmények és az általános takarékos szemlélet miatt a precíziós, számítógép-vezérelt, robotizált mezőgazdasági gépesítési megoldásokra manapság egyre komolyabb igény mutatkozik.

Már csak az utolsó néhány jegy érhető el a PREGA 2018 Konferenciára!
Kevesebb mint két hét van hátra a PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállításig. A február 21-én megrendezendő konferenciára már csak néhány szabad hely maradt, ha eddig nem regisztrált, már ne halogassa tovább! Ráadásul ha most regisztrál, még kedvezményes áron veheti meg a jegyét.

Új baktériumtörzset találtak a nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai évtizedek óta foglalkoznak biokontroll-kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban. Az egyetem most egy olyan baktériumtörzset szabadalmaztatott, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani.

paradicsom

Olyan baktériumtörzset szabadalmaztattak, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Milyen állapotban várják a tavaszt a növények?
Szépen teleltek növényeink, zöldek a búzavetések, a talajok felső rétege most jó vízellátottságú, egyelőre reményteljes a határ képe. Az Agroinform.hu 2018. 6. heti növényvédelmi előrejelzése.

Kinek kell állatjóléti felelőst alkalmaznia?
Annak, aki mezőgazdasági haszonszerzés céljából állatfajokat a meghatározott minimális mennyiségben vagy afelett tart, állatjóléti felelőst kell kijelölnie az adott telepén.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.