A Villányi Borvidéken elenyésző mennyiségben jelen lévő fehérszőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indult meg az igazi szüreti időszak Villányban.

Szép az idei termés – fotó: Kaszás Endre / Agroinform.hu

Ezt a fajtát 330 hektáron termesztik a borvidéken, és a napokban be is fejezik a szedését. További 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése szeptember végén kezdődik, a 400 hektáron termelt sauvignon- fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről.

Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi tanácsának titkára úgy tájékoztatott, hogy Villány jellegzetessége, a kékoportó a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bort hozhat az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt is bizakodóak. A szőlőtermő területen hektáronként 6–9 tonna közötti átlagtermést produkáló szőlőfajtából a titkár szerint akár 8–9 tonnát is betakaríthatnak majd tízezer négyzetméterenként, a próbaszüretek ugyanis jó eredményekkel zárultak, az időjárás pedig továbbra is kedvező az érés szempontjából. A későn érő fajták terméskilátásait nagyban befolyásolja a következő bő egy hónap időjárása; a termelők tartós melegben és mérsékelt mennyiségű csapadékban bizakodnak.

– Remek időjárásban láttunk hozzá a szüretnek, ami hagyományaink szerint általában a borok szempontjából is jó évjáratot ígér – mondta érdeklődésünkre Bock József borász, a Villányi Borvidék elnöke.

Bock József, borász – fotó: Kaszás Endre / Agroinform.hu

– A gazdák jól haladnak a korai és középérésű fajták betakarításával, ugyanakkor a késői fajták intenzív érése miatt némi torlódás várható a munkálatokban. Jól jönne még úgy 30-40-50 milliméternyi csapadék, de a szőlősgazdák tudják, hogy ez nem rendelésre megy. Térségünkben a szőlővel való bánásmód fontos eleme a tudatos önmérséklet, a terméskorlátozás, csak így érhető el, hogy a szőlő komfortjánál maradva jó minőséget nyújthasson. Mindenesetre biztató, hogy a már leerjedt tételek gyönyörű színeket mutatnak. A fehér és a rozé fajták friss tételeivel már október közepétől találkozhatnak a fogyasztók a piacon.

Ami a szüret gyakorlati lebonyolítását illeti, a kézi munkaerő hiánya egyre nagyobb gondokat okoz ezen a területen is. Főként a nagy pincészetek közül egyre többen élnek a gépi szüret lehetőségével. A kézi szüret aránya még mindig 80–90 százalékban van, de elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években ez az arány inkább a kombájnos szüret irányába fog tolódni. A technológia fejlett, nagyon kíméletes szüretet lehet a modern kombájnokkal végezni, ugyanakkor a prémium szőlők szüretelését továbbra is ládás szedéssel végzik.

A kézi szüret munkaerőhiánya világszerte problémát jelent, így van ez hazánkban is  – fotó: Kaszás Endre / Agroinform.hu

A járvány negatív hatásai nem kerülték el a villányi gazdákat, pincészeteket sem. Az online értékesítés felfutásának, a nyári belföldi turizmus élénkülésének és a kormányzati segítségnek köszönhetően egyelőre komoly gazdasági károkat nem kellett elszenvedniük a terület borértékesítésben érdekelt szereplőinek.

Villány esetében továbbra is a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok a népszerűek mind a hazai, mind a forgalom 5-10 százalékát adó külföldi piacon. A későbbiekre tekintettel a helyiek abban bíznak, hogy az őszi turisztikai szezonban élénk marad a forgalom nemcsak a környék, de az ország más részein lévő vendéglátó- és szálláshelyeken; mindez ugyanis a borkeresletben is megmutatkozik majd.

Kertészet, szőlészet rovatunkban az ország több borvidékéről is hírt adunk a szüreti munkálatok során.