Dr. Szabó Virág és férje, Kauser Jakab Fejér megyében 800 ha területen gazdálkodik, növénytermesztéssel és brojlercsirke-tartással foglalkozik – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A növénytermesztés keretén belül komoly precíziós technológiát alkalmaznak. A gépeik alkalmasak a differenciált műtrágya-kiszórásra, a változtatott tőszám-vetésre, valamint az eltérő mennyiségű permetlé kijuttatására, és ezen műveleteknél a szakaszolás is automatikusan történik. A kombájnok hozammérővel rögzítik a tábla egyes pontjain keletkező hozamok közötti különbségeket.

traktor

A modern technika előnyeit kihasználva végzik el a mindennapi feladatok nagy részét – fotó: NAK/ Gáborné Jakab Ágnes

Mindehhez komoly háttérmunkával – műholdas képek elemzése, a drónos állományfelmérés – készítik elő a különböző kezelési egységekre kijuttatandó mennyiségeket. A teljes folyamatot a saját gazdaságukon belül maguk végzik, a talajmintavételtől kezdve a tápanyagtervezésen át az eredmények kiértékeléséig.

A gazdálkodási tevékenység során keletkező adatokat szoftver segítségévek rögzítik. Ezáltal pontosan nyomon követhetőek a különböző folyamatok, és néhány kattintással bármikor visszakereshető, hogy milyen volt egy korábbi évben például egy adott tábla terméseredménye.

telep

A rögzített adatoknak köszönhetően pontosan követhetőek a különböző folyamatok – fotó: NAK/ Gáborné Jakab Ágnes

A brojlercsirke-tartásnál a teljes telep automatizált, az adatok rögzítése egy telepirányító szoftver segítségével történik. Az istálló klímáját a különböző szenzorok segítségével tartják folyamatosan ellenőrzés alatt.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (Székesfehérvár) precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember képzésében mintagazdaságként vesznek részt. Továbbá a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar FAO-ösztöndíjas hallgatóit is rendszeresen fogadják Sárkeszin, hogy megosszák tudásukat a külföldi diákokkal.

Közeledik az ország legnagyobb precíziós gazdálkodással foglalkozó rendezvénye!

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és regisztráció: prega.hu