Óriási emelkedés látható a napraforgó étolaj árában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Míg 2020 májusában átlagosan 502 forintot fizettünk a magyar konyha e nélkülözhetetlen alapanyagáért, addig 2021 májusában már 655 forintot.

Lassan luxusnak fog számítani az étolaj felhasználása a háztartásokban. De mi áll a háttérben?

Az Agroinform.hu Terménypiacok Webináriumán elhangzott, hogy az utolsó 3 évben a fogyasztás meghaladta a termelést a növényi olajok esetében, amire nem volt példa már évtizedek óta. Ennek oka elsősorban a növényi olajok iránti kereslet kiugró növekedése.

étolajban sült étel

Lassan luxus lesz étolajban sütni – Fotó: pixabay

A növényi olajok felhasználása meredeken ível felfelé, amely a terményárak valamint az élelmiszerárak növekedésével is együtt jár. Ez a folyamat visszavezethető:

  • az állati eredetű zsiradékok globális (elsősorban kínai) hiányára,
  • a koronavírus-járványra, aminek hatására ugyan a vendéglátószektor lelassult vagy sok országban le is állt, az otthoni ételkészítés és a kényelmi készételek iránti kereslet megugrása miatt  azonban megnőtt a kereslet a növényi olajok iránt.

A növényi olajok piacának alakulásában a pálmaolaj-termelés körüli események a legmeghatározóbbak. Az utóbbi időszakban többször előfordult, hogy a termelés alulmúlta a felhasználást, melynek oka az ültetvényfelújítások késlekedésében, a termelés és birtokszerkezet sturkturális problémáinak megjelenésében és a koronavírus-járvány kitörése és az emiatt bevezetett korlátozásokban (kézi munkaerő hiánya) keresendő.

A webinárium keretében hazai terménykereskedelemmel foglalkozó cégek is elemezték a terménypiacok alakulását, erről készült összefoglalónk ITT olvasható.