hínár

A Karib-tenger térségében egyre nagyobb gondot okoz a „sargassumnak" nevezett hínár – fotó: pixabay.com

A rothadó barna hínárok bűze elriasztja a turistákat

A „sargassumnak" nevezett és a víz felszínén úszó vagy közvetlenül alatta lebegő, rothadó barna hínárok bűze a Karib-tenger térségében egyre jobban irritálja a helyi lakosságot, és elriasztja a térségből a turistákat, akiknek a látogatásai az egyik legfontosabb bevételi forrást jelentik a régió kis országai számára – olvashatjuk a theconversation.com hírportálon.


A hínár halpusztulást is okoz, de az emberi egészségre is káros

A helyzet egyre inkább tarthatatlanná válik, mivel a hínárnak a felszínhez közeli felhalmozódása akadályozza a körzetben honos teknősök fészkelő helyeinek kialakítását, sőt a víz oxigéntartalmának csökkentése révén, halpusztulást is okoz, és csökkenti az elérhető halzsákmányt.

További káros hatása, hogy korálfehéredést is okoz, a záptojás szagára emlékeztető hidrogénszulfid pedig a levegőbe jutva az emberi egészségre is káros.

Egy új eljárás megoldhatja a problémát

A probléma kiküszöbölésére több módszerrel próbálkoztak, de az erre irányuló erőfeszítések eddig nem hoztak eredményt. A közelmúltban viszont kutatók – a szerves anyagokban gazdag hínár ismert talajjavító hatására támaszkodva – kidolgoztak egy olyan eljárást, amely ezeket a hínárokat túlhevített (de cseppfolyós halmazállapotban tartott) vízzel történő kezelés segítségével képes semlegesíteni, és azokat elektromos áram és bioműtrágyák előállítására felhasználni.

Egy ilyen kezelés hatására a poliszacharidokban gazdag hínárban megindul egy erjedési folyamat, amelynek eredményeként megszűnik az egyre inkább elviselhetetlenné váló bűz, sőt ugyanakkor energia szabadul fel, és műtrágyaként vagy talajkondícionálóként hasznosítható anyag keletkezik.