A Grand View Research, inc. előrejelzése szerint a biovetőmagvak világpiacának értéke 2022-ig elérheti a 4,59 milliárd dollárt, azaz a 2014. évi értékének közel háromszorosára emelkedik – írja a prnewswire.com. Ez évi átlagban 13,6 százalékos növekedést jelent.

Az egészséges táplálkozásra és a környezet fokozott védelmére, illetve a növényvédő szerek káros hatásainak elkerülésére irányuló törekvés a fogyasztói igényeket a biotermékek irányába mozdította. A növekvő lakossági jövedelmek pedig lehetőséget teremtenek a biotermékek magasabb árának megfizetésére, ami a szóban forgó piac forgalmának további növekedését vetíti előre, amelyre különösen a kelet-ázsiai, valamint a közép- és dél-amerikai térségekben lehet számítani.

bio

Jelentős növekedés várható a biotermékek piacán – fotó: Shutterstock

A legnagyobb mértékben a zöldségtermesztők alkalmaznak biomagvakat (mivel leginkább a zöldségélék fogyasztása növekszik), ezek 2014-ben több mint 30 százalékkal részesednek a teljes piaci értékből. A közeli jövőben bio-zöldségmagvak kínálata aligha tud lépést tartani a kereslet növekedésével. Területileg eddig Észak-Amerika forgalma volt a legnagyobb (35,7 százalékos részesedéssel). A 2022-ig tartó időszakban viszont Kínában és Indiában, illetve az ázsiai-csendes-óceáni térségben várható a legnagyobb (évi átlagban 14,3 százalékos) növekedés.