Időpont: 2023. október 20-22.

Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területe

omék

Forrás: omek.amc.hu

A rendezvény keretében több, hagyományosan nagy múlttal rendelkező díj is odaítélésre kerül:

  • 2023. évi Hagyomány és Innováció Nagydíj az Agrárgazdaságban (HIDA) – A díjra azok pályázhatnak, akik hagyományos alapanyagból, innovatív megoldások alkalmazásával, a fenntarthatóság követelményeinek megfelelő élelmiszert állítanak elő.
  • 81. OMÉK Élelmiszeripari Innovációs Nagydíj – A pályázaton magyarországi gyártással rendelkező élelmiszeripari társas vállalkozások vehetnek részt olyan termékekkel, eljárással, csomagolási- vagy egyéb innovációval, amelyek az élelmiszer jellegét, előállítási technológiáját vagy csomagolását és értékesítését tekintve jelentős újdonságértékkel rendelkeznek.
  • 2023. évi OMÉK Mezőgazdasági Nagydíj – Fiatal Agrárszakember – A pályázati kiírás célja, a fenntarthatóságra és innovációkra nyitott fiatal agrárszakember munkájának az elismerése, aki aktívan keresi és igyekszik alkalmazni azokat az innovatív eljárásokat, amelyek a környezetvédelem, a körforgásos gazdaság, a vegyszercsökkentés, a biodiverzitás megőrzésére irányulnak.

A múlt, a jelen, és a jövő összekapcsolásával az OMÉK napjaink egyik kihívására, a generációváltásra hívja fel a figyelmet.

Az OMÉK elsősorban a szakma számára fontos találkozóhely, az utóbbi években azonban legalább annyira felértékelődött a közönségcsalogató oldala is.

Az évek óta népszerű programok közül idén is megrendezésre kerül a termelői vásár, ahol többek között biotermékek, húskészítmények, mézek, valamint további házi és kézműves termékek széles kínálatával várják a látogatókat. Elmaradhatatlan az őshonos magyar állatokat bemutató udvar, a Hungarikum sziget és a gyermekprogramok is. Színvonalas koncertekkel, bábelőadásokkal, játékos, ugyanakkor szemléletformáló foglalkozásokkal várják az óvodás és iskoláskorú gyermekeket egyaránt.

Az OMÉK olyan családi program, ahol mindenki megtalálhatja a neki megfelelő kínálatot: korszerű mezőgazdasági gépeket vonultatnak fel, neves élelmiszeripari gyártók hozzák el innovációikat, de az sem fog csalódni, aki a kézműves élelmiszerek iránt rajong. Sőt, a gasztronómia szerelmeseinek is érdemes lesz kilátogatni a Hungexpora, hiszen idén is neves éttermek települnek a gasztropasszázsra.  A borok szerelmesei borszemináriumi téren ismerkedhetnek a legfinomabb nedűkkel.

A részletes programokkal a szervezők később jelentkeznek.

Indexképek: omek.amc.hu