A 2018. június 17-21-ig zajló nemzetközi konferencián négy szaktanácsadói szervezet tagjai találkoztak. A rendezvény a vidéki hagyományok és a mezőgazdaság átalakulásának témáját járta körül hazai és nemzetközi kitekintést is nyújtva. A konferencián bemutatták a mezőgazdaságot és a vidéket napjainkban érintő új kihívásokat és trendeketet, és választ kerestek arra, hogy milyen kitörési pontokat találhatunk a jövő számára a helyi tradíciók újbóli felfedezése által.

A konferencia szervezőinek célja, hogy bemutassa a kontrasztot a magyar agrárium tradiciói és a modern mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák (smart farming - intelligens rendszerek) között, demonstrálva, hogy a tradíció és az innováció ugyanolyan fontos és össze is egyeztethető.

konferencia

A konferencia a hagyományok újrafelfedezésének és az innováció alkalmazásának fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet

A konferencia során megvitatták, hogyan befolyásolja a modern technológiák térnyerése a szaktanácsadói munkát és a hagyományos szaktanácsadói szerepeket és milyen közös megoldások születhetnek ezekre a kihívásokra.

Erről dr. Vér Andrást a Széchenyi István Egyetem tudományos munkatársát is megkérdeztük, aki szerint a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás nagyon fontos a jelen agráriumában, ugyanakkor az emberi tényezőt nehéz lesz kizárni. "A szaktanácsadói munkában egy rész a szakmai tudás, de a másik rész a módszertan, hogy hogyan ismertetjük az információt a gazdálkodókkal, és nekem meggyőződésem, hogy egy ideig még szükség lesz arra, hogy a módszertani ismeretek segítségével megfelelő módon adjuk át az új ismereteket a gazdálkodóknak." – mondta el.

Dr. Vér András a szaktanácsadói munka új kihívásairól beszélt nekünk

A plenáris előadások dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkárának előadásával vették kezdetét. Az államtitkár rámutatott: 2050-ben várhatóan több mint 9 milliárd ember táplálását kell a világ mezőgazdaságának megoldani, ez pedig a mai termelési szint további növelését igényli. A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, tud-e alkalmazkodni a változó feltételekhez. Az agrár-digitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások, a precíziós gazdálkodás átvétele segíthetik a termelőket abban, hogy felvegyék a versenyt a fejlett gazdaságokkal, minél gazdaságosabban, jobb és megbízhatóbb minőségben termeljenek – tette hozzá Feldman Zsolt.

konferencia

A konferencia során megvitatták, hogyan alakul át a szaktanácsadói munka és szerepkör

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előadásában bemutatta az Országos Szaktanácsadási Központ feladatait. Az előadás során a koordinációs tevékenységekkel kapcsolatos tapasztalatokról és a NAK jövőbeli fejlesztési irányairól kaphattak információt a jelenlévők.

Prof. dr. Neményi Miklós a Széchenyi István Egyetem tanára, akadémikus előadásában kiemelte: a digitális mezőgazdaság lehetővé teszi, hogy a termelési intenzitás növelése mellett a fenntarthatóság is fennmaradjon. Korábban az intenzitás növelése és a fenntarthatóság ellentétes fogalmak voltak.

Felhívta a figyelmet arra a folyamatra is, hogy a jövőben bevezetésre kerülő ember nélküli rendszerek számos jelenlegi munkahely megszűnését fogják eredményezni, miközben a jövő munkavállalójának merőben új ismeretekkel kell rendelkeznie. Véleménye szerint a gazdáknak még inkább részt kell venniük a továbbképzésben, mint valaha. Azt is fontos felismerni – mutatott rá – hogy a technikai információtechnológia mellett a biológiai ismereteket is mélyíteni kell.

worshop

A workshopok számos, különböző témakört jártak körül

Az előadásokat követő workshopokon és tanulmányutakon a legújabb technológiákat, a smart farming megoldásait is megismerhették a résztvevők. Ezen kívül külön workshopok foglalkoztak többek között az ökotudatos termeléssel, a duális képzésekkel, valamint a szaktanácsadók új szerepkörével is. A helyi termékeket előállító, ökoturisztikai szolgáltatásokat kínáló, önszerveződő vidéki közösségeket is bemutatták a Szigetköz példáján, amely által a résztvevők betekintést kaphattak a Nyugat-dunántúli régió vidéki hagyományaiba.

A konferenciára összesen 23 országból jelentkeztek résztvevők, 309 látogató érkezett Európából, de érkeztek résztvevők például az Egyesült Államokból is.

Mentse el a naptárába Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 20. 
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.