A kutatók kifejlesztettek egy olyan – biológiailag lebomló – vegyületet, amelyet spray formájában a növényekre szórva, az egy bizonyos illatanyagot kibocsátva, elriasztja a rovarokat (akárcsak a strandolók testére kent anyagok a szúnyogokat) – olvashatjuk a chemie.de hírportálon.

Az újonnan felfedezett szer éppen úgy megakadályozza a rovarok kártételét, mint az eddig alkalmazott szintetikus peszticidek, de azzal az előnnyel is együtt jár, hogy a méheket és egyéb hasznos rovarokat nem károsítja, sőt a környezetre is ártalmatlan, azaz segít fenntartani a biodiverzitást, valamint megőrizni a talaj és a természetes vizek tisztaságát.

növényvédelem

A szer bevezetése talán elősegíthetné a növényvédőszer-használat csökkentését – fotó: Agroinform.hu

A müncheni kutatók a dohánynövényről vettek példát, amely cembratrienol-t bocsát ki, és azzal védi magát a kártevő rovarokkal szemben. A dohány genomját elemezve jutottak el az új szer létrehozásáig, amely a kórokozó baktériumok ellen is hatékony védelmet nyújthat, így a későbbiekben megvan a lehetőség annak a humán betegségek bizonyos kórokozóival szembeni alkalmazására is.

Professzor Thomas Brück, a kutatócsoport vezetője hangsúlyozta, hogy a méhek védelme rendkívül fontos, mivel „nélkülük a szupermarketek polcai üresen maradnának, sőt rövid időn belül a világ népességének élelmiszerellátása is veszélybe kerülne, itt tehát nem csak a méhek, hanem az egész emberiség túléléséről van szó”.

Fentiek alapján az új felfedezés forradalmasíthatja a növényvédelmet, és segít megnyerni az egészséges környezet védelméért folytatott harcot.