A talajban az ásványi anyagok mozgása – a homoktalajok kivételével – lassú, ezért az évenkénti forgatás nem indokolt. A talajjavító anyagok, a trágyák és az aprított tarlómaradványok forgatás nélkül is talajba juttathatók. A javítóanyagot, a növényvédő szert, a műtrágyát előnyösebb a talajba keverni. Ugyanakkor az istálló- és zöldtrágyát, a szalmát, a kórót az alapművelés mélységébe jobb bedolgozni. A szántások számának kérdése pedig a mai napig vitatott téma.

A talajlazítás mind az alapozó, mind a kiegészítő talajmunkák fontos műveleti eleme és eljárása. Nélkülözhetetlen a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotának megőrzésében, javításában, valamint a talaj javításában. A lazítás attól függően, hogy a talajban hol szükséges a tömődött állapot megszűntetése, vagy bizonyos mértékű lazultság létrehozása, sekély, közép-mély és mély lehet.

talajlazítás

A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg - fotó: Valkon 2007 Kft.

Megállapíthatjuk, hogy a szántáshoz képest a talajlazítóval végzett alapművelés:

 • Nem igényel intenzív elmunkálást, kevésbé szárítjuk a talajt. A menetszám csökkenéssel gépüzemet, üzemanyagot takarítunk meg.
 • A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg. A tápanyag-utánpótlási igény csökken. A talajélet beindul, a lebontó szervezetek és talajlakók életfeltételei javulnak.
 • Használatával megakadályozhatjuk a belvizes területeket kialakulását.
 • Relatív kisebb vonóerő igény munkaszélességre vetítve. Ugyanakkora traktorral nagyobb területteljesítmény.
 • A talaj művelését az optimális állapothoz legközelebbi időpontban tudjuk végezni. Mivel hamarabb elvégezzük az alapművelést, a szármaradványok lebomlása hamarabb megtörténik, talajállapotunk sokkal jobb lesz.

talajlazító

TELLUS ExtraDig típusú lazítóval intenzív lazító hatás érhető el a mélyebb talajrétegekben a felső talajszelvény keverése és aprítása mellett - fotó: Valkon 2007 Kft.

A TELLUS talajlazító használatakor ezeket az előnyöket tudjuk kiaknázni. A kombinált egymenetes talajművelő gép két sorban elhelyezett lazító késsorból, valamint kettő lezáró, tömörítő hengerből áll. A kések oldalszárnyakkal, első, háromszög alakú előhasítóval és megfordítható kopócsúccsal szereltek. A kések szögállása nagyon jó talajba hatolást, talajban tartást, ideális repesztő hatást eredményez. Az oldalszárnyak és a „cápauszony” fokozzák a nagyméretű rögök aprítását és a talaj szerkezetének megemelését.

Az ívelt kések optimális szármaradvány-bekeverést és forgató hatást adnak. A nagy gerendelymagasságnak és a kések kialakításának köszönhetően akár 70 cm-es mélységben is dolgozhatnak, minimális vonóerő-szükséglet mellett ideálisan törik át a letömődött rétegeket.

A kések helyzetének köszönhetően nagyobb szármaradvány esetén sem torlódik, a talajszelvények oldalirányban is elmozognak, emiatt a rögtörő hatás fokozódik.

A tüskés hengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeibe. A mélységállítás a traktor 3 pont függesztőműjén és a lezáró hengerek hidraulikus állításával menet közben is történhet. A kétoldali oldalhatároló lemez végzi a talajrészek munkaszélességen belül tartását.

Erős, robusztus váz, szakítócsavaros biztosítás segít minket abban, hogy a kívánt munkamélységet folyamatosan megtartsuk.

A megfelelő talajelőkészítés hatására a talajállapot mindenben megfelel a következő növény igényeinek. A meglazított talajszelvényben a gyökér lehatolása biztosított, a növény szárazság idején is eléri a kapilláris vizet, amely az alsóbb rétegekből képes tápanyagok biztosítására is. A TELLUS ExtraDig típusú lazítóval intenzív lazító hatás érhető el a mélyebb talajrétegekben a felső talajszelvény keverése és aprítása mellett. Az intenzív lazításról az agresszív állású kések gondoskodnak.

Tellus

Altalajművelés a felső réteg átmunkálásával

A TELLUS ExtraDig típusú lazítókkal elérhető az 55/70 cm mélységű lazítás is, ezért talajtípustól és szármaradványtól függetlenül igen széles körben alkalmazhatók.

A speciális kialakítású késformának köszönhetően ezek a munkagépek különösen alkalmasak a nagyobb mélységű lazításra, a talaj felső rétegének teljes átdolgozásával és a növényi szármaradványok nagyfokú talajba keverésével egy időben.

A TELLUS ExtraDig típusú lazítókon a kések 2 sorban helyezkednek el, ahol a késtávolság és a vázmagasság miatti átömlési keresztmetszet lehetővé teszi a nagy szármaradvánnyal borított táblákon is a munkavégzést. Az agresszív kések garantálják a talajba húzást, míg a szárnyas kések az aprítást. A fordítható orrbetét messze előrenyúlik a késszáron, így hosszú ideig használható. A túlterhelés ellen szakítócsavar véd.

TELLUS ExtraDig lazító család műszaki adatok:

Típus 555-25 755-30 955-40 570-25 770-30 970-40 1170-50
Munkaszélesség (cm) 250 300 400 250 300 400 500
Késosztás (cm) 50 43 44,5 50 43 44,5 45,5
Kések száma (db) 5 7 9 5 7 9 11
Munkamélység max. (cm) 55 55 55 70 70 70 70
Keretmagasság (cm) 95 95 95 110 110 110 110
Tömeg (kg) dupla hengerrel és terelőlemezekkel 2050 2 350 2 550 2 500 2 950 4 000 4 700
Teljesítmény igény (LE) 150- 200- 300- 200- 300- 400- 500-

Összefoglalva a TELLUS gépek előnyei a mi szempontjaink alapján:

 • Robusztus felépítésű, merev, stabil keret nagy gerendelymagassággal.
 • Agresszív késszög (kb. 45 fok), ezáltal ideális behúzó erő.
 • Relatív kisebb vonóerő igény.
 • Szakítócsavar M16-os 10.9-es (NEM nyírócsavar).
 • Hidraulikus hengerállítás paralelogramma karokkal.
 • Szerelt késtartók (lecsökkenthető a kések száma pl. 3 méter: 7 késről -> 5 késre vagy 4 méter: 9 késről -> 7 késre).
 • Erős, viszonylag nagy felületű oldal-terelőlemezek (alapárban).
 • Magas kopásállóságú, edzett függesztőcsapok (alapárban).
 • A nagy felületű terelőlemezek egyenletes és barázdamentes felszínt eredményeznek.
 • MADE IN HUNGARY!

VALKON

Valkon 2007 Kft.
H-6000 Kecskemét
Tel.: +36 76/579-008
Fax: +36 76/579-009
www.valkon.hu