A szögletes nagybálázó újdonságot, az LB436 HD Roto Cutter-t, a New Holland BigBaler 1290 HD testvérével egy időben mutatták be Hannoverben. A gyártó közleménye szerint az LB436 HD akár 22%-kal nagyobb sűrűségű bálákat képes létrehozni, ugyanabban a 120 x 90 cm-es bálaméretben, mint az LB434 XL modellek. Lássuk, hogy a hagyományos LB XL szériától, külső megjelenésben is jelentősen eltérő 436 HD milyen más műszaki jellemzőben különbözik még az alapsorozattól.

A 2,35 méteres rendfelszedőben 5,5 mm átmérőjű, vezérelt rugós ujjak végzik a termény felemelését és továbbítását, amelyek az alapszéria 4 soros elrendezéséhez képest 5 sorban végzik a rendfelszedést. Az önbeálló, lengő támasztó kerekek opcionálisan kérhetők a rendfelszedőhöz.

Az LB 436 HD alapkivitelben rendelkezik a Rotor Cutter szeletelős rotor rendszerrel, amely 29 késsel rendelkezik és az állítható késválasztóval 7, 8, 14, 15 vagy 29 kést lehet aktiválni. Az LB436 HD váza egy erős keretrendszer, és úgy tervezték, hogy ellenálljon a HD rendszer nagy terhelésének. A vonórúd a különböző magasságú vonószerkezetekhez könnyen beállíthatók.

22 %-kal nagyobb sűrűségű bálákat képes készíteni – fotó: caseih.com

Az LB436 HD tömörítő dugattyújának maximális sebessége 48 löket / perc dugattyúerő 150% -kal nőtt az alapmodellhez képest. A dugattyú lökete hosszabb, mint az LB434 XL esetében, így tovább mozgatja a tömörített takarmányt, vagy szalmát a bálakamrába, és megakadályozza az előző réteggel való érintkezést a tömörítés során.  A kompressziós hengerek akár 62 t nyomóerőt generálnak az egyenletes bála sűrűség érdekében, még változó körülmények között is. Az LB436 HD teljesen ISOBUS III kompatibilis, így a traktor fülkéjében lévő ISOBUS terminálon keresztül vezérelhető, de a bálázó a traktor sebességét is szabályozhatja automatikusan, a terhelés függvényében.

Az új HD TwinePro kötöző rendszer és az új hajtásközlőmű – fotó: caseih.com

A Case IH AFS Pro 700 ISOBUS terminállal a kezelő most egy új vezérlőelrendezés előnyeit élvezheti, amely felhasználóbarát és a könnyen kezelhető. Az új hajtásközlőműnél a préselés kezdetén a traktor kardántengelyét 850 ford / perc sebességgel kell bekapcsolni. A hajtómű, a bálázó lendkerekét két fokozatban gyorsítja, 0-ról 684 / percre, majd 684-ről 1 244 / perc-re.

A traktor fülkéjének ISOBUS kijelzőjén megjelenő üzenet jelzi, hogy mikor lehet a második sebességfokozatot bekapcsolni. Ekkor a traktor motor fordulatszáma megnövelhető, így a kardántengely fordulatszámát 1000 ford/percre, illetve ezzel a prés lendkerekének sebességét 1445 ford / perc értékre emeli.

A HD TwinPro kötözőrendszer a szabványos csomó mellett, egy második csomót - úgynevezett hurokcsomót is köt – fotó: caseih.com

Az új HD TwinePro kötöző rendszert, az áttervezett tűkkel és az új tűvédő visszatérő rendszerrel egy megerősített keretbe szerelik be, így kompenzálva a dugattyú nagyobb terhelését. Az elektromos tisztító ventilátorok távolítják el a szennyeződéseket és tartják tisztán a kötöző rendszert. A HD TwinPro kötöző rendszer a szabványos csomó mellett, egy második csomót, úgynevezett hurokcsomót is köt.

Új hidraulikus felfüggesztésű tandem futóművet kapott a díjnyertes bálázó – fotó: caseih.com

Az LB436 HD nagybálázó alapfelszereltségében tandemtengely van, amelynél a hátsó tengely legfeljebb 15 fokkal elfordul, de ez szükség esetén reteszelhető is. Opcionálisan automatikus hidraulikus reteszelés is lehetséges. A tandemtengely hidraulikus felfüggesztését újdonságként mutattak be az LB436 HD-hez. A pneumatikus fékrendszerrel alapkivitelben látják az új bálázót. Kétféle, gumiabroncsméret(600/50 R22.5 vagy 600/55 R26.5) között lehet választani, ami alacsony talajnyomást és 3 méter alatti szállítási szélességet garantál.

Könnyen nyitható burkolatok és LED szervízlámpák segítik a karbantartást – fotó: caseih.com

Az LB436 HD elülső burkolat és oldalsó falai könnyen emelhető a különféle karbantartás elvégzéséhez. A bálázó karbantartását segíti az opcionálisan kérhető új LED szerviz és reflektorfény csomag. Ennek célja nem csak az éjszakai bálázás biztonságosabbá tétele, hanem a zsinegek újratöltésének megkönnyítése és az éjszakai karbantartási és javítási munkák egyszerűsítése.

Az új bálázó a hannoveri kiállításon mutatkozott be a nemzetközi nagyközönség előtt – fotó: caseih.com

A bálázó tisztításához kiegészítő ventilátorrendszer áll rendelkezésre opcionális tételként, míg a mobil mérőrendszer, kamerarendszer, páratartalom-érzékelő rendszer, adatleképezés és telematika, valamint részleges vagy teljes bálakiürítés is rendelkezésre áll. A hannoveri kiállításon nemzetközi elismerésben is részesült a CASE IH új bálázó fejlesztése. Az LB436 HD szögletes nagybálázó, az Év Gépe versenyben („Machine of the Year 2020”) a “Hay and Forage” kategória győztese lett.