"Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen sokoldalúan kihasználható egy targonca a telephelyen!"

– nyilatkozta portálunknak Pesthy Péter, aki évtizedek óta az agráriumot kiszolgáló háttériparban dolgozik, azonban 2019. március óta új területet képvisel a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. igazgatójaként.

targonca

Pesthy Péter a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. telephelyén.

"Amikor a Linde prémium minőségű, nehézmunkákra tervezett, 130 évre visszatekintő, tradicionális, ugyanakkor innovatív technológiáit részletesebben megismertem, a fejembe vettem, hogy ezeket a gépeket közelebb hozom az agrárium szereplőihez, hiszen

sok esetben egy Linde elektromos targoncával gyorsabban, precízebben, biztonságosabban és jóval olcsóbban lehet dolgozni, mint egy traktorral!

De ne szaladjunk előre, hiszen számtalanféle eszköz áll a gazdálkodók- és az élelmiszeripari dolgozók rendelkezésére a Linde kínálatából!"

Melyek azok a gépcsaládok, amelyeket érdemes megismernie az agrárium szereplőinek?

"A 77 gyártási sorozattal és a sorozatonként akár 20 modellvariánssal a Linde termékpalettája olyan sokszínű, mint egyetlen más gyártóé sem. Az akkumulátorok tekintetében is széles paletta áll rendelkezésre a felhasználók számára: a Lítiumion-akkumulátoron kívül sok más megoldás is választható az elektromos targoncák energiaforrásaként.

Minden új targonca konfigurálása egyedileg, az ügyfél igényei szerint történik.

targonca

Pesthy Péter: "A középpontba mindig a felhasználóink igényeit helyezzük!"

A Linde elektromos targoncák műszaki paramétereinek részletesebb ismertetése helyett – amelyek egyébként megtalálhatók weboldalunkon –  most olyan előnyökre szeretnék összpontosítani, amelyek lehet, hogy eddig elkerülték az agráriumban- és élelmiszeriparban dolgozó döntéshozók figyelmét.

Összegyűjtöttem 10 érvet a Linde elektromos targoncák mellett, amelyek a szilárd burkolatú telephelyek és raktárak korszerűsítése és gazdaságosabb üzemeltetése mellett szólnak, és azokat szolgálják:

1.) A Linde elektromos targoncák szilárd burkolatú telephelyek, csarnokok és raktárak esetében gyorsabb munkavégzésre képesek, mint a homlokrakodós traktorok, a csúszókormányzású rakodógépek, vagy a teleszkópos rakodógépek.

2.) Precízebben manőverezhet, illetve dolgozhat vele a gépkezelő, hiszen egy pedál felel az előre- és egy másik a hátra haladásért, így pillanatok alatt irányt lehet váltani.

3.) Biztonságosabb a munkavégzés például az opcionálisan felszerelhető, Linde által fejlesztett "Testőr" interaktív védőmellénnyel, de számtalan egyéb – a biztonságos munkavégzést is segítő – innovatív termék található meg cégünk kínálatában.

4.) Környezetvédelmi szempontból is előnyös a használata, hiszen zéró károsanyag-kibocsájtás mellett működik.

5.) A gépkezelők- és az összes dolgozó kényelmét szolgálja az alacsony zajszint az üzemeltetés alatt. Valamint a kezelő további komfortját az egész napos munkavégzéshez klimatizált, kényelmes, biztonságos fülketípusok biztosítják.

6.) Időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg a használatukkal, hiszen a Linde elektromos targoncák az elektromos üzemmód technológiájának köszönhetően kevesebb kopóalkatrésszel rendelkeznek, kevesebb karbantartást igényelnek, ritkábban hibásodnak meg – így kevesebb állásidő is realizálható a használatuk során. Mindemellett megújuló energiával is tölthetők, ami a lehető legolcsóbb üzemeltetést biztosítja.

7.) Olyan csarnokokban is használható, ahol benzin-, dízel-, vagy gázüzemű gépet tilos használni!

8.) Számtalanféle adapter rendelhető a Linde elektromos targoncáihoz, amelyek prémium minőségű, univerzálisan csatlakoztatható eszközök, és amelyek kínálatában csak az ügyfél fantáziája szabhat határt! Egyedi igényeket is meg tudunk valósítani!

9.) A Linde elektromos targoncáit nem feltétlenül kell megvásárolnia, hiszen ezeket a gépeket rövid- vagy hosszútávra ki is bérelheti.

10.) Ha mégis alkatrészre- vagy szervizre van szüksége az ügyfélnek, akkor napi 24 órában eléri telefonos ügyfélszolgálatunkat, vagy akár 2 órás kiszállási határidővel is biztosítani tudjuk az expressz-szerviz szolgáltatásunkat!"

Hogyan lehetséges az ország teljes területén biztosítani az expressz szervizszolgáltatást ilyen gyors kiszállással?

"Eredetileg nehézipari felhasználásra tervezték a Linde eszközeit, ezért vannak olyan üzemek, – például fémöntödék – ahol egyáltalán nem megengedett több óra hosszára a leállás. Ilyen üzemek esetében helyszíni, állandó szerviztechnikust is tudunk biztosítani. De van olyan üzem, ahol elegendő a két órás kiszállási határidő. A Linde a szerviz-szolgáltatást természetesen a partnerei igényeihez szabva alakítja ki, és ezeket a prémium szolgáltatásokat a magyarországi leányvállalat esetében is garantálja – amennyiben az ügyfél erre igényt tart."

Felsorolt izgalmas és rendkívül hasznos innovációkat, amelyek a biztonságos munkavégzést szolgálják. Megtudhatunk többet ezekről a technológiákról?

"Örülök a kérdésnek, mert

az intelligens automatizálás az egyik erőssége a Linde vállalatnak, amelyre a Linde Robotics ágazat épül.

A széleskörű járműválasztékon és a pótlólag telepítendő infrastruktúrát nem igénylő navigációs technikán alapulva a Linde Robotics rugalmas és méretezhető automatizálási megoldásokat kínál. Ezek tökéletesen testre szabhatók a jellemző követelmények alapján – akár kisebb vállalatok esetében is – az egyedi folyamatlépések vagy akár összetett anyagáramok költséghatékony automatizálásához.

Nem kell mindenkinek azonnal költséges, kompletten robotizált rendszerekben gondolkodnia, hiszen a kiegészítő termékek vagy az adapterek széles választéka minden üzemben szavatolják a testreszabott anyagmozgatást és a biztonságos munkavégzést.

A Linde belsőégésű motoros targoncák – hasonlóan elektromos társaikhoz – temérdek modellvariánssal rendelhetők. Ezen gépek esetében is számtalan cserélhető adapter áll rendelkezésre és a szerviz-, valamint alkatrészellátás is ugyanazokkal a feltételekkel vehető igénybe.

Kiemelném, hogy a belső égésű motoros targoncák esetében a gépek terhelhetősége- és emelési kapacitása is értelemszerűen nagyobb palettán mozog, mint elektromos társaik esetében.

A Linde raklapszállítókat és az elektromos raklapemelőket szerencsére egyik gazdálkodónak vagy feldolgozóipari dolgozónak sem kell bemutatnom, hiszen ezeket az "egyszemélyes vállalkozások" is rendszeresen használják a napi munkák könnyítésére."

A Linde Magyarország weboldalát és YouTube csatornáját görgetve sajátos életérzés kerített hatalmába minket. Milyen "extrákkal" tud egy vállalat brendet alkotni, amelyhez a felhasználók márkahűséggel ragaszkodnak?

"A közmondás szerint "Jó bornak nem kell cégér" – ami szerint egy termék kiválóságát a felhasználók igazolják és a pozitív tapasztalatok, ajánlások útján szállnak szájról-szájra. Különösen fontos ez a "személyes ajánlás" a gazdálkodók körében, hiszen senki sem nyilatkozhat meggyőzőbben egy eszközről, mint az, aki használja.

Szerencsésnek tartom magam, hogy egy olyan vállalatot képviselhetek, amelynek közel 130 éves múltja van és amely mindig a prémium kategóriát képviselte, valamint az erőt és a megbízható nehéz-munkavégzést testesítette meg.

Magyarországon sok mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó társaság használja már nagy megelégedéssel az anyagmozgató gépeinket eszközeinket – flottaszinten is.  Néhány teljesen különböző ágazatot képviselő vállalatot szeretnék felsorolni a teljesség igénye nélkül, ilyenek például az:

  • Alföldihús Kft.
  • AVE Ásványvíz Kft.
  • Bonafarm Csoport tej- és húsüzemei, vágóhídjai
  • Fritz Borház Szekszárd
  • FRUCKT-TÉSZ Kft.
  • Hidashát Mg. Zrt.
  • M+M Kistelek Sajtgyártó Kft.
  • Nagyhegyesi Takarmány Kft.
  • Nagykun2000 Kft. rizsüzeme
  • Pannon FineFood Kft. konzervüzeme...

A Linde targoncák- és anyagmozgatási eszközök széles agrárfelhasználói körén túl mégis

úgy gondolom, hogy a gazdálkodó szervezetek, a TÉSZ-ek, valamint az integrátori tevékenységet ellátó vállalatok nem ismerik még eléggé a Linde technológiában rejlő univerzális lehetőségeket és értékeket.

50 milliárdos keretösszeggel, ősztől nyílik az állattartó telepek korszerűsítését szolgáló pályázat. Ebbe beilleszthetők a Linde anyagmozgatási technológiái, amelyek korszerű és gazdaságos megoldással segíthetik az ágazat szereplőit versenyképességük javításában.

A szintén anyagmozgatási gépekre is felhasználható 25 milliárd forintos mentőcsomag keretében nyújtott átmeneti támogatásra is nagy érdeklődés mutatkozott – elindult a második kör pályázati benyújtási időszaka.

Sikeresek és népszerűek az ismeretterjesztő rendezvényeink, programjaink is, ahol bárki személyesen megismerkedhet a Linde technológia tudásával. Nagy büszkeségünk a Linde Targoncakupa, amely során targoncakezelők mérhetik össze tudásukat extrém és hihetetlennek tűnő manőverek megoldásaival. Sokak számára elképzelhetetlen ügyességi feladatokat lehet végrehajtani a Linde targoncák milliméter-pontosságra képes technológiájának köszönhetően."