Időpont: 2022. Február 6-8

Helyszín: Stuttgart

Szakmai berkekben köztudott, hogy a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállításának számít a Stuttgart új vásárközpontjában tartott IVIFHO kiállítás. Az első kiállítás méretei már 2016-ban is imponálóak voltak, amikor is csaknem öt hektárnyi területen 23 ország 590 kiállítója mutatta be termékeit, illetve szolgáltatásait a 63 országból érkezett közel 36 ezer főnyi szakmai látogatónak.

Az idei nemzetközi rendezvényen, kiállításon három napon keresztül ismerkedhetnek meg majd a látogatók a szőlőművelés, a szüreti betakarítás, a szőlőfeldolgozás, a borkezelés, valamint a palackozás- és csomagolás-technika legmodernebb gépeivel és berendezéseivel, képet kapva az innovációs eredményekről.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a feltörekvő kelet-európai országokra. Éppen ezért nagyon számítanak a magyar résztvevőkre, kiállítókra és látogatókra egyaránt. Fórumok és bemutató színpadok lesznek az ágazatot foglalkoztató legújabb témákról.

A szakvásár fénypontját várhatóan a gépbemutatók jelentik majd. A csarnokokat sajátos tematikus tagolással alakítják ki. A marketing egyik eszközéül szolgál, hogy az innovációs díj átadása is a kiállításon történik. A monstre összejövetel, mint Európa kellős közepén rendezett szakvásár, optimálisan elérhető a földkerekség bármely pontjáról.A látogatók az idei szakkiállításon is változatos kísérőprogramok közül válogathatnak. A vásár ideje alatt a legújabb technológiákat és gépeket élőben bemutató rendezvényeken vehetnek részt, ahol a digitális mezőgazdaság legújabb technikai vívmányait ismerhetik meg a drónoktól kezdve a metsző, permetező és öntöző robotokig.

intervitis

A vásár ideje alatt a legújabb technológiákat és gépeket élőben bemutató rendezvényeken vehetnek részt – fotó: messe-stuttgart.de

Speciális szemináriumokat is szerveznek a fiatal kutatóknak, szakembereknek és gazdálkodóknak egyaránt. Olyan startup cégek bemutatkozására is lehetőség nyílik a szakkiállítás keretében, amelyek a digitális gazdálkodás támogatására különböző alkalmazásokat fejlesztettek. A vásár új, Paul Horn csarnokában található kollektív standon mutatkozik be a DLG a „Smart Horticulture” témaköréhez kapcsolódó újdonságokkal.

A szakmai programok között az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó a 63. Nemzetközi DWV Borászati Kongresszus, amely idén a Weinbau 4.0 címet viseli. A tudományos tanácskozás programjának összeállításában a német oktatási intézmények és kutatóintézetek szakembereinek véleményét kiemelten figyelembe vették. Ennek megfelelően a tanácskozások során a kertészeti termelés és feldolgozás digitalizációját érintő kérdésekre is nagy figyelmet fordítanak.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a Duna-menti országok közötti gazdasági kapcsolatok kiépülését támogató programok szervezésére. Az említett első IVIFHO-ra külföldről érkezett látogatók négy százaléka volt magyar. Joggal várható, hogy idén a magyar látogatók köre az előbbit jóval meghaladja. A német szakemberek nagyon fontosnak tartják a közép-európai párbeszéd, illetve tapasztalatcsere bővítését, hiszen a klímaváltozás hatásaival  közös együttműködésben hatékonyabban lehet megbirkózni. Másik fontos terület a növényvédelem, ahol az éghajlati körülmények változása következtében új károsítók megjelenésére kell számítani, s további problémák között egyre súlyosabb a növényvédőszer-rezisztencia fokozódó fellépése.

Ezért az ezekkel kapcsolatos alkalmazkodási technológiákról is szó lesz, jelezve, hogy fajtaváltásra, újszerű technológiai megoldásokra lesz szükség. A szakkiállításon kiemelt hangsúllyal szerepelnek a legújabb technológiai megoldások és innovációs eredmények bemutatása, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok elősegítése, a klímaváltozásra adandó válaszok és a borkultúra kapcsolódása a turizmus fejlesztéséhez.

További információ a rendezvény honlapján.