A Baranya Megyei Vállalkozói Központ által immár huszonhatodik alkalommal megrendezett mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon minden eddiginél több, 450 kiállító mutatta be szolgáltatásait, termékeit, de testközelből voltak láthatók a legkorszerűbb mezőgazdasági gépek is. S bár a hétvége időjárása eléggé szeszélyes volt, a rendezvények közül egyedül a mezőgazdasági gépek szombati szántóföldi bemutatója maradt el.

- Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a mezőgazdaságigép-forgalmazók, állattenyésztők és az ezekhez kapcsolódó tevékenységet folytató cégek és élelmiszeripari vállalkozások, valamint őstermelők, kistermelők, kézművesek mutatkoztak be a vásár három napja alatt, amelynek során nemcsak egymással cserélhették ki tapasztalataikat, de a termékeiket megvásárlókkal is közvetlen párbeszédet folytathattak a kiállítók. Ezekből a találkozásokból később akár üzleti kapcsolatok is születhetnek majd – emeli ki a vásár egyik legfontosabb eredményét Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Kitért arra is, hogy az idei vásár minden szempontból sikeres volt, ugyanis a kiállítók száma meghaladta a korábbi esztendőkben megjelentekét, valamint az elmúlt évinél is többen látogattak ki a Gazdanapokra a szeszélyes időjárás ellenére is.

Gazdanapok

Az elmúlt évinél is többen látogattak ki a Gazdanapokra a szeszélyes időjárás ellenére is.

Szólt arról is, hogy a megnyitót követően a Kistermelők Házában megrendezett szakmai tanácskozás középpontjában az agrárfinanszírozás, valamint a helyi gazdaság és a vidék jövője állt, ami egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár-szaktanácsadók részére szervezett akkreditált program is volt. Ezen belül is kiemelt helyen szerepelt az eredményes ökológiai gazdálkodás digitális agrárstratégiában és a precíziós gazdálkodásban elfoglalt szerepe.

A tanácskozás keretében jelentették be, hogy már megszületett a kormányhatározat a Digitális Agrár Stratégia megvalósításáról. Várhatóan a jövőben a végrehajtásához szükséges rendeletek is napvilágot látnak, amelyek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a gazdálkodók létrehozhassák a digitalizációhoz szükséges eszközparkjukat. Egyebek mellett ehhez kapcsolódóan elhangzott, ahhoz, hogy ezt eredményesen is tudják alkalmazni majd a gazdálkodók, elengedhetetlen feltétel, hogy a saját gazdaságukról minél több adattal rendelkezzenek – termésszerkezet, üzem, termékpálya –, mert csak ezek ismeretében lesznek képesek jelentősen növelni bevételeiket.

Emellett fontos az is, hogy ne csak az eszközt és az ezek alkalmazásához szükséges tudást kapják meg, hanem szolgáltatásként a folyamatos segítséget is. Éppen ezért a szaktanácsadók ilyen irányú képzése szintén elengedhetetlen a stratégia sikerességéhez, valamint az, hogy a gazdálkodáshoz szükséges adatok egységes rendszert alkossanak.

- Elsődleges célunkat, hogy a vásáron a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett mind nagyobb hangsúlyt kapjon a hazai termékek népszerűsítése is, elértük, s egyben azt is, hogy idén is a szakmaiság jól ötvöződött a könnyed kikapcsolódással. Ennek jegyében kezdjük meg napokon belül a huszonhetedik Szentlőrinci Gazdanapok előkészítését – zárja értékelését Pohl Marietta.

A szakmai napon készített fényképeket megtaláljátok az esemény Facebook-oldalán.

A Szentlőrinci Gazdanapokon évről évre elismerik és jutalmazzák azokat a kiállítókat, akik kiemelkedőt nyújtottak a hazai mezőgazdaságban, illetve élelmiszeriparban, hozzájárultak a magyar vidék fejlődéséhez, hagyományaink őrzéséhez. Így volt ez a 2019-es XXVI. Szentlõrinci Gazdanapokon is, ahol számos díjat osztottak ki!
A díjazottak listája az alábbi linken érhető el.

A díjátadásról készített fényképek megtekinthetők a Facebook-oldalon.

A XXVI. Szentlőrinci Gazdanapok részeként a vásár harmadik napján (2019. 08. 04.) zajlott az immár hagyományos traktoros ügyességi verseny. Idén is szép számmal jelentek meg az amatőr és gyakorlott traktorosok, akik a lovaspályán felállított akadályok között mérhették össze ügyességüket.

traktor

Traktoros ügyességi verseny.

Az idei traktoros verseny helyezettjei:
1. helyezett - 00:31.34 - Egyed Rajmund
2. helyezett - 00:33.27 - Szekeres Balázs
3. helyezett - 00:35.59 - Veszelovszki István

Az eseményről készült fotók a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Facebook-oldalán találhatóak.

Nemzeti Vágta előfutama a 26. Szentlőrinci Gazdanapokon! (2019. 09. 04.)

A szigetvári Zrínyi vitézek és a siklósi huszárok hagyományőrző bemutatója nyitotta a Szentlőrinci Vágta előfutamát.

vágta

A Nemzeti Vágta előfutama.

A döntő futamok eredményei:

Felnőttek:
1. Kővágószőlős – Bagonyi Gergely – Déva Szándék
2. Decs – Schvarzenbart Bálint – Korona Tangó
3. Tapolca – Pék László Lajos – Bin Sadi P 

Kishuszárok:
1. Üllő – Homolovics Klaudia – Dynamite
2. Kalocsa – Veszelovszki Réka – Mózes
3. Nyúl – Marczali Laura – Csabi

A felnőttek versenyében mindhárman, a kishuszároknál csak a győztes kvalifikált Budapestre.

Az eseményről készült fotók a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Facebook oldalán találhatóak.

Forrás: Szalai Kornélia
Fotók: Dittrich Éva