A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tisztelettel meghívja az érdeklődőket a naspolya génbankban szervezett látogatásra. A nyílt nap célja, hogy a génbankban megőrzött különleges gyűjteményt közkinccsé tegyék, és az itt őrzött fajtákat minél szélesebb körben megismertessék.

Időpont: 2019. november 30., szombat, 10:00 - 14:00

Helyszín: NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás - 4244 Újfehértó Vadastag 2.

Program:

  • 10:00-10:10 Gyülekező a telephely főépületének emeleti előadótermében.
  • 10:10-10:30 A génbanki gyűjtemény adatainak és a fenntartás feladatainak rövid ismertetése.
  • 10:30-14:00 Az 1981-ben telepített eredeti, valamint a 2002-ben telepített ültetvény megtekintése, a naspolyafajták bemutatása a helyszínen.

naspolya

Szakmai leírás

Jogelődüknél, az egykori Kertészeti Kutatóintézetben - és annak újfehértói állomásán - az első fajtagyűjtemények az 1950-es években jöttek létre. A tudatos génbanki munka 1975-ben kezdődött, amelynek célja a hazai változatok felkutatása és megőrzésének biztosítása volt. Az akkor begyűjtött mintegy 9000 változat és a fajtagyűjteményekből megmaradt anyagok alkotják a mai gyűjtemény alapját.

A gyümölcs génbankban hosszú távra szeretnének a gyümölcsfajták minél többféle génváltozatát tartalékolni biztonságos helyen. Bár a kereskedelmi gyümölcstermelés jelentős részét csak néhány jól ismert fajta adja, a fogyasztók újdonság iránti vágya, a termesztést befolyásoló klímaváltozás és az új betegségek megjelenése miatt mégis szükséges a tulajdonságok szélesebb tárháza, amit csak egy gyümölcs génbank tud biztosítani.

Az újfehértói gyűjteményében ezek az alma, körte, birs, naspolya, meggy, cseresznye, szilva, őszibarack, köszméte és dió különböző fajtái, melyek minden tételéből legalább 2 egyedet nevelnek.

A tételek között találunk régi kárpát-medencei fajtákat, amelyek egy-egy tájegység házikertjeiben és gyümölcsöseiben egykor elterjedtek voltak, magyar és külföldi eredetű nemesített fajták változatait, valamint fajtanemesítésből származó hibrideket és véletlen magoncokat.

A génbank alapfeladata a génmentés, megőrzés és hasznosítás. Ez magában foglalja a gyűjtést, az ültetvények fenntartását, a gyümölcsösök időszerű ápolási munkáinak elvégzését.

Tételeik igen változatosak származási helyük, a virágzási és érési idő, valamint a gyümölcs tulajdonságok szempontjából. A gyűjtemény fennmaradásának biztosítása mellett alapvető kötelesség, a folyamatos adatgyűjtés, az egyes változatok tulajdonságainak leírása: mikor virágoznak, mikor és mennyit teremnek, milyen jellegzetességei vannak a gyümölcsnek. Ebben a munkában nemzetközileg elfogadott leíró listák állnak rendelkezésükre.

A génbanki gyűjtemény közkincs, fenntartásának része a tételek bemutatása és kiadása az érdeklődők számára. A génbanki tételekből vírusmentes szaporítóanyag és facsemete előállítás nem történik, így faiskolai forgalmazás nem lehetséges. Egyéni megkeresésre korlátozott mennyiségben oltóvesszőt, szemzőhajtást vagy egyéves oltványt az előállítás költségének megtérítése fejében biztosítanak.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékát kérjük, jelezze az ujfeherto@fruitresearch.naik.hu email címen.