Szerbiában a július-augusztusi 40 fok körüli hőség és szárazság erősen visszavetette az ország várható kukoricatermését – írja az agriculture.com. Ez év tavaszán a mintegy egymillió hektárnyi vetésterületről 8 millió tonnányi termést prognosztizáltak, a jelenlegi becslések viszont már csak 4,5 millió tonnát mutatnak. Napraforgóból, szójából és kukoricából a terméskiesés értéke 600 millió euróra tehető.

Ez azért érinti nagyon érzékenyen a szerb gazdaságot, mert a mezőgazdasági termékek a legutóbbi néhány évben 20 százalékkal részesedtek az ország exportjából, és a mezőgazdaság külkereskedelmi mérlege közel 1,5 milliárd eurós pozitív szaldót mutatott. Aleksandar Vucsics, szerb elnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az idei gyenge termés az egész szerb gazdaság növekedését lelassíthatja.

kukorica

Az idei gyenge termés akár az egész szerb gazdasági növekedést is lelassíthatja – fotó: Shutterstock

Az elmúlt évben az ország kukorica exportja 350 millió, búzaexportja pedig 170 millió eurót tett ki. Szerencsére az idei termés – a tartalékokkal együtt – fedezi a mintegy 4,4 millió tonnás belső szükségletet, ezért az ország várhatóan nem szorul importra, sőt bizonyos mennyiségű exportra így is lehetőség nyílik.