Valamennyi piacon az elmúlt napokban ismételten az árcsökkenés mutatkozott erősebbnek. Ennek hátterében két fontos tényező áll: elsősorban, hogy az európai jegyzést a francia belső piac határozza meg, másodsorban, hogy a francia búzatermés minősége várhatóan nem lesz jó, sőt a malmi kategória jelentősen kevesebb lehet, mint a szokásos, de az egyéb piacok hatása ezt ellensúlyozni tudta.

A nemzetközi főbb piaci jegyzéseket egymás mellé állítva egyértelműnek tűnik, hogy a malmi búza árszintje a több hónapon át tartó stabil szintekről június elején kimozdult, és mivel ez nem a búzára vonatkozó információk alapján történt, nem tudott tartós erősödést elérni, a jó terméskilátások hírére jelentős csökkenés következett be.

A csökkenés mértékére jellemző, hogy az Egyesült Államokban, a chicago-i tőzsdén, a CBOT-n a lágy búza jegyzése egy hónap alatt 17 százalékot esett, eközben a franciaországi jegyzés 10 százalékkal csökkent. A csökkenés mértékét a helyi viszonyok is befolyásolták, de a korábbi erős eladási tevékenység a CBOT-n a pénzügyi alapok részéről lassult és a pozíció ugyan változatlanul az eladási oldal többletét mutatja, de a mértéke nem nőtt olyan ütemben, mint korábban. Ezzel párhuzamosan a fekete-tengeri ajánlatok is agresszívabbakká váltak és a június első felében jellemző 180 USD/to körüli árszintek 160,-USD/to-s szintre csökkentek.

A barchart.com grafikája is tükrözi az említett mozgást és a két fő jegyzés párhuzamos tendenciája is jól kivehető. Az is látszik azonban, hogy a csökkenést követte a korrekció, mint általában és most esély látszik arra, hogy egy ún. oldalazó mozgás alakuljon ki, a jegyzések stabilizálódjanak. (A fekete vonal a párizsi, a zöld a chicago-i tőzsdei jegyzés szeptemberre.)

A búza párizsi és chicago-i tőzsdei jegyzéseAz sem kizárt, hogy a közeli hetekben a jegyzések szintje ismételten a március-április folyamán jegyzett szintet megközelítsék. Ennek valószínűsége nem egyforma, Nyugat-Európában a malmi búza jegyzése hamarabb találhat magára, mint az USA-beli és nagy kérdés, hogy az orosz és ukrán eladási szándék mennyire lesz agresszív.

Az európai árakat is kettős hatás éri: míg Franciaországban a termés várható mennyiségét jelentősen csökkentették az előrejelzések a csapadékos időjárás következtében kialakult alacsonyabb átlaghozamok miatt, addig a Romániában és Bulgáriában is rekord-közeli terméssel számolnak. Az eredményezheti a jegyzés stabilizálódását a MATIF-on, hogy a malmi minőség aránya kisebbre várható és így a kereslet iránta nőhet. A román és bolgár többletexport-mennyiség hatása is inkább az alacsonyabb minőség iránt érdeklődő vevőknél jelentkezhet, így a malmi minőség árszintje ott is tartott maradhat.

aratás

Most az lesz meghatározó, hogy milyen a betakarított áru minősége – fotó: Shutterstock

A mostani árak alapján úgy látszik, több piacon is szélesedhet az ársáv a takarmány-, a gyenge közepes és a jó minőségű búzák árszintje között, aminek a takarmánybúza lehet a legfőbb szenvedő alanya. Az itthoni helyzet is hasonló tendenciát mutatott az elmúlt napokban: az árak egymáshoz képest mindkét irányba elmozdultak, de míg a takarmánybúza árszintje jelentősebben esett és igazodott az árpánál kialakult árakhoz, addig a jó malmi minőségű búza árszintje valamelyest erősödni is tudott.

Jelentősen eltérnek az egyes régiókban az árindikációk, de általánosságban jellemző, hogy a malmi árszint 40.000,-Ft/to fölé kúszott, míg a gyengébb, elsősorban exportra kerülő minőségű áru árszintje a 35.000,-Ft/to szintet közelítette meg, sőt egyes esetekben már ez alá is csökkent (főleg a szállítással járó költségek növekedése miatt).

A következő napokban is az lehet a meghatározó, hogy a betakarított áru minősége hogyan fog alakulni. Többen már eleve az alacsonyabb minőséget adó fajtákat választották és most ez fokozhatja a kínálati oldali nyomást. Az is problémát jelent, hogy az egyes területeken belül az azonos fajták is eltérő minőségi kategóriába kerülhetnek, aminek az lehet a hátterében, ahogy egyik barátom és kollégám megfogalmazta, hogy a termelők kissé ’alultrágyázták’ a területeiket. Nem hozzá nem értésből fakadóan, hanem mert a vártnál nagyobb lett a termés és így előfordulhattak olyan területek akár még táblán belül is, ahol nem lett elegendő a kijuttatott tápanyag, mert azt egy átlagos, normális évjárathoz mérték.

Úgy vélem a következő napokban még inkább a ’medve’ fogja uralni a piacot, de azért már most is látszik, hogy a jobb minőségre is van igény és ott már mintha előjött volna a ’bika’ is az istállóból, csak még nagyon kicsi borjú...

Agroinform.hu – Bidló Gábor