Szabó Levente szerint a kisgazdaságoknak is megéri beruházni, és megnyitni kapuikat az innováció előtt.

Hogyan zárta a cég a 2018-as évet?

A 2018-as viszonylag nehéz év volt. Sem az időjárás, sem a gazdasági környezet nem állt mellettünk. Egy hosszú, elhúzódó tél után egy nagyon rövid tavaszi szezon következett, mely komoly erőfeszítést kívánt mind a gazdálkodóktól, mind pedig a KITE Zrt. apparátusától. A nyári aszályos időszak sem kedvezett az ágazatban dolgozóknak.

A Duna az alacsony vízállás miatt hajózhatatlanná vált. Ez nagyon hátrányosan érintette a terménykereskedelmi tevékenységünket. De megemlíthetem a forint árfolyamának alakulását is, ugyanis amikor gyengül a forint, a cégek nehezebben döntenek nagyobb értékű eszközök beszerzéséről.

Leginkább kiemelkedő, sikeres terület az öntözési üzletág lett, melyre pozitív hatást gyakorolt, hogy tavaly számos öntözési támogatást hagytak jóvá, így komoly növekedést tudtunk produkálni ebben a szegmensben.

A sok nehézség ellenére, mindent összevetve azért jól sikerült a 2018-as év, valamennyi üzletágunk eredményesen zárt.

KITE

Szabó Levente a PREGA 2019 Konferencián – fotó: Agroinform.hu

Mik a terveik 2019-re?

Idén szeretnénk az alaptevékenységünket továbbra is ugyanoly mértékben, ugyanolyan színvonalon ellátni, és e mellett jobban fókuszálni az szolgáltatásokra. Az elmúlt években bővítettük ezt a tevékenységi kört is. Útjára indítottuk a KITE Alkuszt, illetve a bérgép-, és szaktanácsadási szolgáltatásokat is. Ez utóbbi nagy hagyományokra tekint vissza, hiszen a KITE Zrt. kezdeti tevékenysége is erre épült már több mint 45 évvel ezelőtt. Szeretnénk ezt a palettát tovább bővíteni, és újabb szolgáltatásokban, újabb részpiacokon megjelenni annak érdekében, hogy vevőinket még komplexebben tudjuk kiszolgálni.

Sokan éltek a bérgépszolgáltatás nyújtotta lehetőségekkel?

A KITE Bérgép szolgáltatást 2016-ban indítottuk azzal a céllal, hogy aki nem tudta még – például anyagi okok miatt – kipróbálni az új technológiákat, géprendszereket, vagy nem bízik annyira a gépekben rejlő tudás nyújtotta pozitív előnyökben, megbizonyosodhasson arról, hogy az adott gép valóban jól működik. Teljesen érthető, hogy a gazdák, saját tapasztalat hiányában ódzkodnak megvásárolni nagy értékű gépeket, ezért szerettük volna biztosítani számukra, hogy kipróbálhassák ezeket.

Ma már a bérgépszolgáltatás elképesztően sikeres, óriási iránta a kereslet, egyre nagyobb igény mutatkozik rá. Sőt, ezt a programot az elmúlt időszakban tovább is bővítettük. A Technológiai Szoláltatás bevezetésével az volt a célunk, hogy a teljes technológiai gépsort felvonultató gépbérleti tevékenység mellett a kapcsolható szolgáltatásokat is bemutassuk partnereinknek, és ezzel támogassuk őket abban, hogy az általuk művelt területben és a gépekben rejlő kapacitást minél hatékonyabban használhassák ki.

KITE

A KITE standja az idei AgrárgépShown – fotó: Agroinform.hu

Hasonló sikerrel járt a KITE Alkusz is?

A biztosítási alkusz tevékenységünket szintén 2016-ban indítottuk. Ennek a keretein belül különféle biztosításokat közvetítünk: vagyon- és növény-, de akár életbiztosítást is. Azt érzékeltük, hogy a partnerek szívesen választanak minket. A KITE Alkusz ma már annyira ismert és népszerű a piacon, hogy nem csak az általunk forgalomba hozott gépeket biztosítjuk, hanem bizonyos gazdálkodók egyéb vagyonelemeit is.

A szaktanácsadás is teret hódított?

Szaktanácsadásunk valójában összefügg a precíziós gazdálkodással. A precíziós gazdálkodást 2007-ben indítottuk el, akkor ez a szaktanácsadói komplex rendszer még nem létezett. Ki kellett dolgoznunk agrotechnológiai és műszaki oldalon is, majd a gazdálkodás során megképződött adatok feldolgozására szolgáló IT hátteret is sikerült hozzá megteremteni. Így már valódi szolgáltatásformában működik a piacon.

Ahhoz, hogy teljesen ki tudják aknázni a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, a gazdálkodóknak szolgáltatásokat kell igénybe venniük a jövőben. Ebben jelentős potenciál rejlik jelenleg.

KITE

A KITE standja a PREGA kiállításán – fotó: Agroinform.hu

Mi lesz azokkal a gazdákkal, cégekkel, akik még mindig nem hajlandóak nyitni a precíziós gazdálkodás irányába?

A hatékonyság fokozása a versenyszituációban továbbra is elvárt. Nem tudjuk, mi történik majd a Közös Agrárpolitikában, de annyi bizonyos: ahogy a világ, úgy a mezőgazdaság is változik. Minden mezőgazdaságban dolgozó észreveszi, hogy a digitalizáció jelen van. Ez kikényszeríti az újdonságokat, fejlesztéseket.

Előbb vagy utóbb mindenkinek át kell térnie a precíziós gazdálkodásra annak érdekében, hogy versenyképes maradjon.

Sokan azonban attól tartanak, hogy túl drágák ezek az új eszközök, technológiai megoldások, és mivel kicsi területtel rendelkeznek, nem tudják majd megfizetni, vagyis egyszerűen nem érné meg a beruházás.Ettől felesleges félni! Rendelkezünk méret-specifikus gazdaságossági számításokkal, amelyek ugyancsak tovább bonthatók különböző növényekre a vetésszerkezetnek megfelelően. Vagyis az innováció méret-független. Egyáltalán nem igaz, hogy a kis gazdaságokban nem éri meg bevezetni a precíziós gazdálkodást, hiszen a hatékonyságra a kis-, a közepes és a nagyüzemekben is egyaránt érdemes törekedni!