Petőházi Tamás, az AGROmashEXPO agrárgépipari szakkiállításon a szántóföld szakmai konferencián elmondta: a jövedelemveszteség miatt elképzelhető, hogy a termelőknek újra kell gondolniuk az ez évre tervezett beruházásaikat, mivel nem lesz elég pénzük. A múlt évben megtermelt gabonából – az 1 millió tonnás átmenőkészlettel együtt – a becslések szerint mintegy 6 millió tonna körüli mennyiséget lehet exportálni.

Hozzátette: a múlt évi őszi vetések jó képet mutatnak, sikerült idejében elvégezni a vetést. Így az idei kilátások kedvezőek, de végleges véleményt csak a vegetáció elindulását követő állapotfelmérés után lehet majd mondani. Megjegyezte: az eddigi enyhe tél okozhat gondokat a későbbiekben a termelőknek az áttelelt kártevők miatt. Úgy vélte, a termelők elégedettek lennének, ha az idén mintegy 15 millió tonna lenne a gabonatermés, az árak pedig elérnék a tonnánként 50 ezer forintot.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy valamivel több mint 172 ezer termelő nyújtott be egységes kérelmet a múlt évben, mintegy 4,9 millió hektárra. Ennek alapján egy hektárra mintegy 70 ezer forint támogatás jut, illetve a fiatal gazdák még további mintegy 21 ezer forintot kapnak.

búza

Az őszi vetések eddig jó képet mutatnak – fotó: Shutterstock

Kiemelte: a zöldítésben január 1-től változások történtek, a legfontosabb, hogy az ökológiai fókuszterületeken tilos a termeléshez növényvédő szert használni. Ez a termeléshez kötött támogatást nem érinti – szögezte le a helyettes államtitkár.

A múlt évben a gazdák mintegy 200 ezer hektárra jelentettek be káreseményt, és mintegy 9400 kárenyhítő juttatás iránti kérelmet adtak be. A kérelmek ellenőrzése, feldolgozása még tart. A kárenyhítési alapban összesen 27 milliárd forint áll rendelkezésre, és Feldman Zsolt úgy becsülte, hogy mintegy 6-7 milliárd forintot fizetnek majd ki a gazdálkodóknak kárenyhítés címén.

A mezőgazdasági hitelállomány 2010 óta dinamikusan nő – mondta a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: az ágazat hitelállománya tavaly a harmadik negyedévre meghaladta a 640 milliárd forintot, ebből az összegből az egyéni gazdálkodói hitelek 330 milliárd forintot tettek ki.