A fideszes országgyűlési képviselő közlése szerint a beruházáshoz szükséges forrást Finnország kormánya biztosítja exporthitel formájában. A búzafeldolgozó gyár 185 új munkahelyet hoz létre a térségben. Ugyanakkor miután a Magyarországról exportált takarmánybúza mintegy 10 százalékát, azaz 200 ezer tonnát fognak Visontán feldolgozni, átlagos birtoknagysággal számolva közvetetten további mintegy négyezer, zömmel Heves megyei családi gazdaságnak nyújt biztos megélhetést a gyár - mutatott rá Horváth László.

A kormánymegbízott elmondta: a beruházás engedélyezési tervei elkészültek, így vélhetően a tavasz folyamán elindulhat az építkezés, a termelés pedig 2015 végén kezdődhet. Tájékoztatása szerint a gyárban alkalmazott eljárás során a búzát elemeire bontják, a 200 ezer tonna alapanyag feldolgozásával pedig 90 ezer tonna keményítőt, 20 ezer tonna proteint, 70 ezer tonna takarmány pelletet és 15 ezer tonna cukorszirupot nyernek. Az előállított termékeket zömmel az EU-n belül fogják értékesíteni.

Illusztráció: organikusmegoldasok.hu

"A 185 új munkahely teremtése mellett a beruházás jelentősége az, hogy ha önmagában a búzát adnánk el, az ország fele annyi bevételhez jutna, mint ha a gyár által feldolgozott terméket értékesítjük" - hangsúlyozta. Elhangzott: a beruházó a magyar Műszertechnika egyik vállalata. Azért esett Visontára a választás, mert a térség előnyös gazdasági infrastruktúrája mellett a Mátrai Erőmű tudja biztosítani a gyártáshoz szükséges ipari gőzt.

Horváth László elmondta: a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági eljárások koordinációja - a jogszabályok szerint - a feladat- és hatáskörrel rendelkező illetékes kormánymegbízott feladata.