A következmények ismertek: a pillanatnyi hírek szerint több min 400 000 ha-t borít belvíz, ahol nincs belvíz ott is 100% körüli telítettséget mutatnak a talajok. Szinte minden gazdának számolnia kell kisebb-nagyobb területveszteséggel. Az már biztosnak látszik, hogy a tavaszi vetésű növényeknél, így a kukorica esetében sem lesz limitáló tényező a korai vízhiány, s ha megfelelő agrotechnikával és fajtahasználattal társul, mindenképp megalapozza a jó termést, a vízkárt nem szenvedett táblákon.

Segíthetnek a magas terményárak

Az alacsony szinten lévő terménykészletek, az időjárási problémák a világ több országában, az emelkedő alapanyagárak, magas terményárakat eredményeztek és ez a tendencia az elemzők szerint fennmaradhat 2011 végéig. Ez kétségtelenül jó hír a gazdáknak. A kukorica esetében a világpiaci tendenciákat jól jelzi, hogy az ár ma Magyarországon 2011. novemberi szállításra 46 – 50 000 Ft/tonna. A Chicago-i tőzsdei árak az elmúlt 5 hónapban 50%-al emelkedtek a jövő év decemberi szállítási időpontra.

Mi a helyes stratégia ilyen időjárási és közgazdasági helyzetben?

Először kezdjük egy egyszerű számítással: 1 tonna plusz termés 1 hektáron egy 50 hektáros gazdaságnál 25 000 Ft-os terményárral számolva 1 250 000 Ft, míg ugyanez az árbevételtöbblet 48 000 Ft/tonna terményárral számolva 2 400 000 Ft  árbevételtöbbletet eredményez. Világos, hogy ilyen magas terményárak mellett és nedvességgel abszolút feltöltött talajokon a maximális termés elérése logikus és megalapozott célnak tűnik, (természetesen a reálisan elérhető legmagasabb terméscél kitűzésekor mindig figyelembe kell venni az adott tábla sajátosságait, a termőhely esetleges korlátait). Ezt a célt érdemes szem előtt tartani, amikor döntést hozunk agrotechnikai kérdésekben, illetve amikor kiválasztjuk a termesztendő hibrideket. Amikor technológiát, hibridet választunk, gondolnunk kell arra is, hogy a  kieső termőterület kieső profitját is a művelhető szántókon kell megtermelni.

Hogyan válasszunk kukoricahibridet 2011-re?

Az előzőekben kifejtettük, hogy ilyen magas áraknál  luxus lenne lemondanunk a maximális hozam lehetőségéről, A nagy termések bebiztosítását a biológiai alapoknál kell kezdeni. A kísérletek tanúsága szerint a nagy terméseket a legnagyobb valószínűséggel a korszerű újgenerációs hibridekkel érhetjük el. Nagyon fontos, hogy a nagy terméspotenciál mellett fordítsunk figyelmet a kockázatok minimalizálására is, hiszen az időjárás tartogathat még meglepetéseket számunkra. Ezért fontos ismernünk a fajták stressztűrő-képességét. A szárítási költség jelentős tétel a kukorica termesztésben, tehát azok számára, akik szárítva tárolják ill. értékesítik a termést, fontos hogy a maximális terméspotenciál mellett lehetőleg jó vízleadást is produkáljon a választott hibrid. Sajnos fennáll a valószínűsége annak, hogy bizonyos területeken csak későn tudunk vetni ezeken a táblákon a korai hibridek kerülnek előtérbe.

Az új mindig jobb?

A tapasztalat az, hogy az újgenerációs hibridek a kísérleti helyek 60-80%-ban legyőzik a régebbi hibrideket és természetesen az átlagos teljesítményük is jobb. Az alábbi grafikonok jól szemléltetik a DEKALB hibridek teljesítményének változását és helyzetét a konkurenciához képest. Az elmúlt években tapasztalható genetikai előrehaladás a magas színvonalú nemesítő és fejlesztőmunka eredménye. A DEKALB termékfejlesztési osztályán dolgozó felkészült kollégák, a kiterjedt megbízható kísérleti hálózat, az adatgyűjtésben, adatfeldolgozásban bevezetett csúcstechnika, teszi lehetővé, hogy rendkívül megbízható eredmények alapján tudjunk döntéseket hozni az új hibridek bevezetését illetően.

A nagyteljesítményű, újgenerációs DEKALB hibridek biztos alapot adnak a maximális profit eléréshez:

A DKC3705 (FAO 280), „Rajt-cél győzelmet” arat a szántóföldeken. Korai fejlődési erélye egyike a legjobbaknak, kiváló a vetésidőkhöz való toleranciája - ezért nagyon korán, de szükség esetén nagyon későn is vethető. Ami igazán újszerű, az egyedi magminőség, mely a baromfitenyésztők és a balkáni térségből érkező vásárlók körében népszerű piros-cirmos színt és a kemény magszerkezetet jelenti. Az idei évben a korai értékesítés lehetősége, ha figyelembe vesszük a terménykészletek alacsony szintjét, kiemelt jelentőséget adhat ennek a hibridnek.

A DKC4590  (FAO 350), nem véletlen kapta az „Eminens” jelzőt. Ez a hibrid mindenekelőtt hihetetlen alkalmazkodóképességével és stressztűrésével hívta fel magára a figyelmet. Tulajdonképpen a 2007-es, aszályos évben került kiválasztásra, amikor az aszálytűrés etalonjaként számon tartott DKC4490-el azonos szinten teljesített. A hibrid 2010-ben, már 3. alkalommal lett a korai 300-ok szegmensének győztese afejlesztési kísérletekben, évjárattól függetlenül.

A DKC4082 (FAO 320), Megbízhatóság és kiváló állóképesség jellemzi ezt a korai hibridet, elsősorban agronómiai tulajdonságokban jelent előnyt az előző generációhoz képest. Az igen jó korai fejlődési erélye és szárszilárdsága mellett, vetésidő toleranciája is kiemelkedő.

A DKC4795 (FAO 380), az „Aszálylovag” első sikerét még fajtajelöltként aratta, a 2007-es aszályban, amikor kiemelkedő terméseredményével bizonyította stressz-tűrését, és alkalmazkodóképességét. Azt követően 2009-ben és 2010-ben is a korai éréscsoport legstabilabb, és legjobb termőképességű hibridjének bizonyult, mely vízleadásban is jelentős – a leszáradás kezdetén 2,5-4,8%, de később is 1,5-2,5 %-os – előnyt mutatott, a 2 fontos versenytárssal szemben is. A hibrid agronómiai tulajdonságokban is élenjáró, hisz úgy a korai fejlődési erélyben, mint korai vethetőségében, szárerősségében és a csőfuzárium és molyfertőzés mértékében is a legjobbak közé sorolhattuk. Az ország minden kukoricatermő területére javasoljuk. A tőszámsűrítésre nagyon jól reagál.

A DKC4608 (FAO 390), az „Aranyszemű” jelző a híresen szép magszíne és kiváló magminősége miatt illik rá. Az olyan fontos tulajdonságok, mint a kiemelkedő terméspotenciál, a kiváló fejlődési erély, nagyon erős szár, betegség-ellenállóság a fantasztikus vetésidő tolerancia, kiváló sűríthetőség, erős műtrágya-reakció  természetes jellemzői ennek a „bombasztikus” hibridnek. Az „Aranyszemű”-t nem ajánljuk mindenkinek. Azok a gazdákválasszák, akik kiváló termesztési körülményt tudnak teremteni ennek a csodálatos hibridnek. A termésben kimutatható előnye 250 – 1250 kg/ha volt a legjobb versenytársakkal szemben.

A DKC4995 (FAO 400), „Nagy teljesítmény Szuper vízleadás” teljesítményéről csak egy mondat: A 2010-ben, a Kukorica Termésversenyben 18,3 t/ha termésével az első helyet szerezte meg Mikó Ferenc földjén!  Fontos megemlíteni, hogy éréscsoportjának leggyorsabb vízleadású hibridje. Széles a vetésidő optimuma, termése egészséges, műtrágya-reakciója intenzív.

A DKC5007 (FAO 450), a szó szoros értelmében “lehengerlő”! Hatalmas méretű, henger alakú, tökéletesen termékenyült és kiváló minőségű, egészséges csöve csodájára jártunk egész ősszel! Termőképessége lenyűgöző.

A DKC5276 (FAO 470), az óriási termés és páratlan stabilitás megtestesítője. Legyen az bármilyen kísérleti rendszer, kis vagy nagyparcella, egyszerűen nem talál legyőzőre. Saját fejlesztési kísérleteinkben a két jól ismert versenytársat 100 – 400 kg/ha terméssel előzte meg, 0,4 – 0,5% vízelőny mellett. Kiváló évjárat-és termőhely stabilitása révén az északi megyék kivételével mindenütt sikerrel termeszthető. Jelenleg a középkésői kukoricák abszolút sztárja, a csoport legjobbja!

Írásunkban a vetőmagválasztásra koncentrálunk, viszont a dekalb.hu, a dekalbmet.hu oldalakon, ill. a DEKALB hírlevélben részletes talajművelési, tápanyagutánpótlási és növényvédelmi tanácsokat is találhatnak a gazdálkodók. Ezen kívül kereskedelmi képviselő és fejlesztő mérnök kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre, kérdéseikkel forduljanak hozzájuk bizalommal.