Továbbra is érvényes a gabonafélékre vonatkozó fordított adózás
Január 1-jétől 2022. június 30-ig meghosszabbítják a fordított forgalmi adózás rendjét az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is.

Ezeket ki ne hagyd 2019-ben!
Fontos határidők közelegnek, ezekről és a 2019-es munkarendről is beszámolunk, ahogy a fontos hazai és külföldi kiállításokról is. Lesz szarvasmarha-szeminárium, PREGA, OMÉK, AGRITECHNICA és sok minden más.

Januártól olcsóbb lesz a tej?
Január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint – közölte az Agrárminisztérium.

Mi mindent tanulhatunk az osztrák sertéstartóktól?
A NAK sertéságazati munkacsoportja a szakmai szervezetek képviselőivel közösen szeptember végén tanulmányúton vettek részt az ausztriai Linzben, amelynek célja az volt, hogy megismerjék az osztrák vágósertés-felvásárlási és -árkialakítási rendszert.

sertés

Magyarországon szervezési oldalon is sok a teendő – fotó: Shutterstock

Sertéstakarmányozás hulladékkal és melléktermékekkel
A paraszti gazdaságokban régen a sertéseket többnyire konyhai maradékokkal és hulladékokkal etették, ez ma már az állattartóknak szigorúan tilos. Hollandiában viszont nagyüzemi szinten is megvalósítják a melléktermékekkel való takarmányozást, de a régihez képest észszerűbben és nagyobb egységekben, és a maradékokat, illetve a hulladékokat nem a családi gazdaságoktól, hanem a nagy mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari feldolgozóktól nyerik.

A biofungicideké a jövő?
A mezőgazdaság egyre több gombaölő szert használ, amelyeket folyamatosan cserélni kell, egyrészt a környezeti ártalmak csökkentése, másrészt a kártevőknek a hosszú ideje alkalmazott szerekkel szembeni rezisztenssé válása miatt, amely utóbbi tény igen veszélyes lehet.

Nem kell sok száz hektár, csak egy jó ötlet a saját agrárvállalkozáshoz
Fiatalok az agrár termékpályákon címmel szervezett konferenciát az Agrármarketing Centrum, hogy megmutassa a pályaválasztás előtt álló diákoknak, miért érdemes az agráriumot választani életre szóló hivatásként.

Rengeteg szakmai nap és kiállítás az állattartóknak – VIDEÓ
Az UBM Csoport magas szintű termékeivel, szolgáltatásaival 2019-ben is arra törekszik, hogy minden partnerével, leendő üzlettársával sikeres évet tudhasson maga mögött. Így történt ez 2018-ban is, amelyről ez a rövid kisfilm tanúskodik.

Tovább súlyosbítja a klímaváltozást: az olvadó grönlandi jég folyamatosan metángázt bocsát ki
Az olvadó grönlandi jégtakaró metángáz tonnáit bocsátja ki a légkörbe egy új tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy az eddig feltételezettnél jóval nagyobb hatással van a légkörre a jég alatti biológiai aktivitás.

Ismerjük meg az agrárerdészeti rendszerek előnyeit és a támogatási lehetőségeket!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szakmai közreműködésével 2019 elején országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez a többfunkciós mezőgazdasági hasznosításról, mai kifejezéssel élve az agrárerdészeti rendszerekről.

erdő

Ez a gazdálkodási mód jövedelmező és fenntartható, ha jól csinálják – fotó: Soproni Egyetem

A világ talajainak 33 százaléka fertőzött
Mivel a talajtermékenység csökkenése jelentős terméskieséssel, helyreállítása pedig magas költséggel jár, a talajok védelme és termékenységük megőrzése a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladatának tekintendő, és az eddiginél jóval nagyobb politikai és anyagi támogatást érdemel.

Jönnek a változások a földforgalomban – január 11-től hatályos az új törvény
2018. december 27-én hirdették ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett, a földforgalmat érintő törvénymódosításokat; a módosítási javaslatot ősszel Győrffy Balázs, Jakab István és Font Sándor nyújtott be. Az egyes törvényeknek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő módosításáról szóló 2018. évi CXXXVI. törvény 2019. január 11-én lép hatályba.

Módosult a vadkár megtérítésének szabályozása
A földforgalmat érintő törvények mellett az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosításokat is elfogadta az Országgyűlés. Mindkét törvénymódosítás 2019. január 11-én lép hatályba. A módosítás szabályozza a védett állatok (pl. vadludak) által okozott károk megtérítését. Eddig ezen fajok esetében nem volt rendelkezés arra nézve, hogy ki viseli a kárt, ha elmaradt az indokolt riasztás, befogás vagy gyérítés.

vadlúd

A vadludak is okozhatnak kárt – fotó: Kovács Attila /MTI

Magyarországon a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű!
Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI számára készített elemzéséből.

Mivel lehet hosszú távon megteremteni a mezőgazdasági termelés stabilitását?
Hazánk vízkészletének három forrása van: a csapadék, a felszíni, valamint felszín alatti vízbázisokból származó vízkontingensek. A tervezett fejlesztési beruházásokkal a vízkínálat által az öntözött területek nagyságának hatásterülete többszörösére növelhető.

Horgászok, figyelem! Fontos változások a balatoni horgászrendben
Az idén sem emelkednek a balatoni horgászjegyárak, a tó horgászrendje néhány pontban módosul – közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.