A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) 65 ezer hektáros területéből eddig 15 ezer hektárt adtak bérbe pályázaton, 3 ezer hektárt fiatal gazdák kaptak - tette hozzá az új földforgalmi törvényről rendezett agrárfórumot megelőző tájékoztatón. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a jövő év májusában hatályba lépő jogszabály garanciát jelent arra, hogy az EU földvásárlási moratóriumának lejárta után Magyarországon sem spekulánsok, sem külföldiek nem juthatnak termőföldhöz.

A Nemzeti Földalap (NFA) elővásárlási jogával élve a közelmúltban Hajdú-Bihar megyében akadályozott meg egy spekulációs földvásárlást - jelezte Budai Gyula, hozzátéve, hogy a megyében kevés a bérbe adható földterület, mert mintegy 25-30 ezer hektár 3-4 nagygazdaság birtokában van. Ezeket a földeket 2009-ben, évekkel a korábbi bérleti szerződés lejárta előtt újabb 20 évre meghosszabbították, ami Budai Gyula szerint "jogszerű, de erkölcstelen lépés volt". Budai Gyula és Bitay Márton is felhívta a figyelmet arra, hogy a földbérleti program az összes termőterület alig 10 százalékát érinti.

Magyarországon 5,5 millió hektár mezőgazdasági föld van, amiből 600 ezer hektár az állami földterület - mondta Budai Gyula. Bitay Márton hozzátette: a kormány birtokpolitikája filozófiai váltást jelent a korábbihoz képest. A birtokstruktúrában a családi és a nagygazdaságok jelenlegi 50-50 százalékos arányát 80-20 százalékra kívánják megváltoztatni a családi gazdaságok javára - fűzte hozzá az állami földprogramért felelős államtitkár.

Illusztráció: Peti Bertalan