Hogyan változik egy vakondparadicsommá a kerted?

A kertgondozás természetes velejárója, hogy az erős, egészséges növények számos rovart vonzanak a területre. Így a kerted valóságos wellness szállodaként csábítja magához a talajban élő lényeket is. Elszaporodásuk, egészséges fejlődésük pedig svédasztalként csalogatja kertedbe a vakondot.

Ő pedig nem habozik kiszolgálni magát az ízletes csemegéből. Kiterjedt járatrendszerével képes teljesen aláásni, és tönkre tenni a gondosan öntözött és tápanyagozott kertet. Márpedig, ha egy kis földtúró rátalál a mesebeli Kánaánra, akkor az összes környékbeli vakond is rá fog. Ezt garantálhatom.

vakondtúrás

Kiterjedt járatrendszerével a vakond képes teljesen aláásni a kertet – fotó: Pixabay

Mit tehetsz, hogy a kerted ne váljon vakondtúrássá?

Többféle módszer létezik, amelyeket alapvetően 2 nagy csoportra oszthatunk: a probléma kezelő eszközök és a távoltartó eljárások.

Az egyik legismertebb és leginkább vitatott megoldás a vakondháló. Noha megvédi a gyepet a földkupacok keletkezésétől, ha helytelenül van lerakva, ki tudja hordani alóla a földet a vakond. Így a gyep gyökérállománya a vakondsztráda mennyezetéről lelógva szabadon áll. Ez pedig a pázsit kiszáradásához vezet, hiszen sem tápanyagot, sem vizet nem tud a levegőben lógó gyökereivel felszívni. Ez akkor fordulhat elő, ha a hálót közvetlenül a gyepszőnyeg alá telepítik. A helyes lerakásnál legalább 20-30 cm földnek kell a hálóra kerülnie. Ez azonban jelentősen megdrágítja a beruházást.

A másik komoly hátránya, hogy évtizedekre bebetonozza a háló a kert megjelenését. Nem tudsz újabb cserjéket, fákat ültetni, hiszen ahhoz a háló egységét meg kell bontani. Azzal pedig a vakond is szabad utat kap. Csak olyan helyekre ajánlott a háló telepítése, ahol hosszútávra tervezik a díszkert arculatát.

Komoly hátránya még, hogy a műanyag háló valószínűleg soha nem fog lebomlani, így évszázadokon át károsíthatja a talajt. A konyhakertbe vakondháló elhelyezés pedig egyáltalán nem kivitelezhető a rendszeres talajmunka miatt, nem beszélve a költségekről.

vakond

Védekezés közben ne feledjük, a vakond védett és hasznos állat – fotó: Pixabay

Mit tegyél, ha már ott a betolakodó?

Sokan csak akkor kezdenek el foglalkozni a vakondproblémával, amikor már ott éktelenkednek a gyepen vagy a sárgarépa sorok között a kupacok. Ekkor kerülnek elő a különböző ultrahangos riasztók, csapdák, füstpatronok és más, nem túl humánus eszközök. Fontos tudni, hogy hazánkban a vakond védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Így az életük kioltására alkalmas módszereket ne alkalmazzuk, különben nagyon hasznos állat, a kertünk növényeit támadó kártevők is az étalapján szerepelnek.

A csapda és a füstpatron egyaránt „macerás” megoldás, és csak ideiglenesen szünteti meg a problémát, hiszen a kis földtúró elűzése vagy kilakoltatása után idővel újabbak költözhetnek be a kertbe. A riasztók szintén csak ideig-óráig oldják meg a problémát, hiszen a szívósabb vakondok hozzászoknak az ultrahanghoz és a talajrezgésekhez.

Egy fokkal hatékonyabb megoldás, a kert köré egy láthatatlan „várárok” létesítése. Ennek kiváló eszköze a ricinus tartalmú granulátum. A ricinus illata taszítja a vakondot, így a védvonal megközelítését is elkerüli inkább. Ezek a szerek általában 4-6 hétig tartják hatékonyan távol a vakondokat. Ez elsősorban preventív megoldás, amennyiben a szomszédban megjelenik a vakond.. Menj biztosra, és ne csak körbe kerítsd a területet, hanem teljesen fedd is le védelemmel.

Mit javasol a kertész szakember?

A vakond megjelenése kiváló indikátora a közelgő bajnak. A kis földtúró a talajban lakó lárvákat, gilisztákat és rovarokat fogyasztja. Ezeknek egy része, mint például a pajorok, lótücskök falánkságukkal a gondosan ápolt gyepet és a gondosan kipalántált paradicsomot, paprikát (burgonyaültetést) tönkre tudják tenni. Éppen ezért a vakondtúrás megjelenésével kettős problémát kell kezelni. Magát a kiváltó okot, azaz a talajkártevőkkel is fel kell venni a harcot, és a vakondot is távol kell tartani a svédasztaltól, ami a kertedbe csábította.

Utóbbira kiváló megoldást nyújtanak a ricinust tartalmazó szerves trágyák. Granulátumos termékek akár 3 hónapig is kifejtik hatásukat, miközben hasznos tápanyagaikkal segítik a gyep és a konyhakert egészséges fejlődését.

A kártékony talajlakók (pajorok, lótücsök) ellen pedig bio talajfertőtlenítő szerekkel kell küzdeni.

Fontos leszögezni, hogy ez a fajta kétfrontos harc nem jelent azonnali gyógyírt a vakond ellen, viszont hosszútávon ez a leghatékonyabb és a leggazdaságosabb megoldás.

Molnár-Gábor Éva
kertészmérnök
"a füvesasszony"