Amint már beszámoltunk róla, pénteken kezdetét vette a Nemzetközi Zöld Hét Berlinben. Most néhány fotót és személyes benyomást osztunk meg veletek a vásárral kapcsolatban.

Az IGW 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Mint minden évben, idén is elmondható, hogy a kiállításnak és vásárnak helyet adó 115.000 négyzetméteren biztos, hogy mindenki megtalálja az ízlése szerinti ételeket és italokat, az érdeklődési körének megfelelő látnivalókat, termékeket és újdonságokat, akár az élelmiszeripar, akár a kertészeti ágazat szereplőiről, a gépészet, a legújabb technológiák iránt érdeklődőkről, a mezőgazdaságban tevékenykedőkről vagy csupán olyan látogatókról van szó, akik azért tekintik meg a Zöld Hetet, mert az mindig tud valami újdonsággal szolgálni a közönség számára.

Idén Finnország a hivatalos partnerország, de a többi országról is elmondható, hogy hatalmas hangsúlyt helyez a minőségi termékek megjelenítésére, az országimázs építésére, a turizmus elősegítésére, az újdonságok bemutatására – mindarra, amiért az adott országot érdemes alaposabban is megismerni.

Finnország

Finnország

Finnország, a Nemzetközi Zöld Hét idei partnerországa

Magyarország idén két helyszínen, 12 kiállítóval, 600 négyzetméteren várja a látogatókat. A magyar standokon helyet kapott két étterem, mindkettőben finom ételekkel, desszertekkel, hazai borokkal, lángossal (ami örök kedvenc), illetve zenészekkel várják a látogatókat. A különböző magyar standokon többek között kürtőskalács, savanyúságok, szalámik, sajtok, kézműves termékek, fűszerek, különféle hungarikumok is vásárolhatók.

Ahogy Nagy István agrárminiszter fogalmazott: A magyarok kínálata "ablak, amelyen keresztül be lehet tekinteni a magyar mezőgazdaságba".

étterem

A magyar csárda hosszú évek óta rendkívül népszerű, és minden évben visszatérő vendégekkel büszkélkedhet

étterem

Mindkét magyar étteremben cigányzene gondoskodik a hangulatról

Magyarország

A magyar éttermek és standok mindig töretlen népszerűségnek örvendenek

Természetesen a teljesség igénye nélkül osztunk meg veletek néhány fotót és információt, hiszen lehetetlen mindarról beszámolót és fényképet közölni, ami ekkora helyszínen, 61 ország kínálatában fellelhető.

Hollandia a közönség egyik kedvence; idén is elkápráztatja a látogatókat tulipánáradatával.

tulipán

Holland tulipánok

paradicsom

Paradicsomnevelés

autó

A holland pavilonban ez előtt senki nem tud elmenni anélkül, hogy le ne fotózná

A digitalizáció és a legújabb gépek mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, idén is tömegeket vonzanak. A gyermekek alig várják, hogy mindenbe beülhessenek, erre pedig itt lehetőségük is van, így már a legfiatalabbak is elkezdhetnek barátkozni, ismerkedni a legújabb mezőgazdasági gépekkel, innovációkkal.

gép

gép

gép

gép

Zöld Hét

Életkortól és nemtől függetlenül a legmodernebb gépek mindenkit érdekelnek

A Zöld Héten nagy szerepet tölt be az egészséges életmódra, egészségtudatosságra nevelés, az organikus gazdálkodásra való ösztönzés, a GMO-mentességre törekvés is (amelyre Magyarország különösen nagy hangsúlyt helyez), és ez abban is megmutatkozik, hogy sorra jönnek az iskolás csoportok, akiket különféle előadások várnak, hogy már a legfiatalabb generáció is tisztában legyen ennek a jelentőségével.

bio

bio

Biotermékeket árusító, népszerűsítő standok a vásár több pontján is fellelhetők

A Blumenhalle koncepciója és felvonultatott virágarzenálja minden évben más, hiszen a látogatók mindig új látványra és új termékekre vágynak. Idén az alkotók a raklapdekorációt részesítették előnyben, ami egy egészen újfajta dizájn az eddigiekhez képest.

virág

virág

virág

Blumenhalle

Az ételeken, italokon kívül sok ország zenei produkcióval is várja a vendégeket, így valóban tanúi lehetünk kultúrák találkozásának egyetlen helyszínen, hiszen miután meghallgattuk a magyar cigányzenét, továbbmenve például marokkói vagy ukrán zene, német és holland fúvós zenekar kíséri utunkat, továbbá az országok többsége kézműves termékeit is felvonultatja. Ennek köszönhetően nem csupán a részt vevők élelmiszeriparába tekinthetünk be, hanem ez a vásár bepillantást enged az országok kulturális értékeibe, vendégszeretetébe, hagyományaiba is, melynek köszönhetően komplex képet alkothatunk mindazokról, akik itt bemutatkoznak.

A Nemzetközi Zöld Hét január 27-éig várja a látogatókat.