Hétfő

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, melyből sokfelé várható zápor, zivatar. A csapadékgócokat elsősorban felhőszakadás, de jégeső és erős, viharos széllökések is kísérhetik. Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék hullhat! Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között alakul.

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a déli országrészben hétfőn

Az északnyugati vármegyékben felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek. A veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyék területén hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt az öt vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegye területére felhőszakadás veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetést hétfőre; itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Pest, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőre.

Az előrejelzés szerint hétfőn a késő délelőtti óráktól sokfelé várható zápor, zivatar kialakulása, a zivatarokat általában viharos, óránkénti 60 kilométere sebességet meghaladó széllökés, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti. Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő, illetve adott pont felett többször képződő zivatarok miatt lokálisan 50 millimétert meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat.

Hétfőn a késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel délen, délkeleten heves zivatarok kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó szélroham lesz, de nagyobb, akár két centiméteresnél is nagyobb jég, valamint felhőszakadás is társulhat hozzá. A zivatartevékenység éjszaka is folytatódik – írja az MTI.


Kedd

Éjjel jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, napközben gomolyosodik, majd nyugat felől csökken a felhőzet. A nap első felében sokfelé, majd szórványosan, egyre inkább keleten valószínű eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is várható. Estétől csökken a csapadékhajlam. A délnyugati, majd az északnyugati szél helyenként megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet.

A hőmérséklet a hajnali 12, 17 fokról délutánra 20 és 25 fok közé emelkedik.

Szerda

Napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északkeleten. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. A nyugati szél csak kevés helyen élénkül meg.

A hőmérséklet hajnalban 9, 15, délután 24, 29 fok között alakul.

traktor

Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék hullhat! – fotó: pixabay.com

Csütörtök

Napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Itt-ott kialakulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten. A nyugati, majd északi szelet többfelé élénk, néhol időnként erős lökések kísérik.

A minimum 10, 17, a maximum-hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Péntek

Napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, néhol záporral, zivatarral. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet hajnalban 11, 18, délután 26, 32 fok között alakul.

Szombat

A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre van kilátás. Helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. A déli, délnyugati szelet több helyütt élénk lökések kísérik.

A minimum-hőmérséklet 12, 19, a csúcsérték 27 és 33 fok között valószínű.

Vasárnap

Vasárnap a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödhet a déli, délnyugati szél.

Hajnalban 13-21, a délutáni órákban 28-34 fok várható.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.