Emellett mindkét cég növeli az együttműködésre irányuló befektetéseit az közös munka első szakaszában sikeresen meghatározott tulajdonsághordozó gének és kereskedelmi irányvonalak alapján.

A BASF és a Monsanto 2007 óta dolgoznak együtt kukorica-, a szója-, a gyapot- és a repcekutatásokban. Az eredeti együttműködési megállapodásban ca. 1,5 mrd. dolláros közös budget határoztak meg, míg az új megállapodással további 1 mrd. dollárrral nőhet a cégek befektetése a közös munka során.

„A BASF-fel való együttműködés során már számos sokat ígérő gén került meghatározásra a hozam- és stressztűrőképesség növelésének jegyében. Első termékként a következő években a szárazságtűrő kukorica generációval lépünk a gazdák elé.“ – mondta Robb Fraley, a Monsanto vezető technológiai munkatársa. „Ez a mai bejelentés fantasztikus hír a világ mezőgazdasági termelői számára, ha figyelembe vesszük a Monsanto kutatási irányvonalaiban rejlő roppant nagy potenciált illetve a két cég együttműködésében jelenleg is zajló fejlesztések által nyújtott lehetőségeket.“