2013. II. negyedév

  • Értékesítés árbevétele 18,4 milliárd euró (+ 3%)
  • A rendkívüli bevételek és ráfordítások nélkül számított EBIT 1,8 milliárd euró (-5%)

2013. I. félév

  • Értékesítés árbevétele 38,1 milliárd euró (+4%)
  • A rendkívüli bevételek és ráfordítások nélkül számított EBIT 4,0 milliárd euró(+3%)

- A mezőgazdasági szegmens meghatározó mértékben járul hozzá az árbevétel és az eredmény növekedéséhez; a Functional Materials & Solutions (funkcionális anyagok és megoldások) üzleti terület jelentős eredménynövekedést mutat fel

- Kilátások a 2013-as évre: az árbevétel és eredmény további növelése a változékony gazdasági környezetben

Ludwigshafen, Németország – 2013. július 25. A BASF 2013. második negyedévében 3%-kal, 18,4 milliárd euróra növelte értékesítési árbevételét az összes szegmensben elért forgalom növekménynek köszönhetően. A rendkívüli tételek nélkül számított üzemi eredmény (EBIT) az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva 5 %-kal, 1,8 milliárd euró értékre esett vissza. 2013. első félévében az értékesítés árbevétele 4 %-kal haladta meg az előző év azonos időszakának értékesítési árbevételét, 38,1 milliárd eurót tett ki. A rendkívüli tételek nélkül számított EBIT 3 %-kal nőtt, és meghaladta a 4 milliárd eurós értéket.

„A BASF 2013 első félévében a kihívásokkal teli környezetben is megállta a helyét. Növényvédőszer üzletágunk meghatározó mértékben járult hozzá az árbevétel és az eredmény növekedéséhez. A Functional Materials &Solutions szegmensében az eredmény jelentősen megnőtt. Az olaj és gáz üzletág értékesítési volumennövekedése is elősegítette az árbevétel és az eredmény növekedését.“ – nyilatkozta Dr. Kurt Bock, a BASF SE Igazgatótanácsának elnöke a féléves sajtókonferencián.

A csaknem 2 %-os növekményével a globális GDP a 2013-as év első félévében gyengében nőtt, mint az előző év azonos időszakában. A globális ipari termelés ugyanebben az időszakban csupán 1 %-kal nőtt. Kurt Bock kiemelte: „A gazdasági környezet továbbra is bizonytalan: az európai gazdaság enyhén zsugorodik, a kínai növekedési motor sem működik már nagy fordulatszámon, az Egyesült Államok is visszafogottan növekszik. Ennek kihatásait érezzük, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a BASF-et sikeresen tudjuk kormányozni ebben a sok kihívást jelentő időszakban is.“

2013-as kilátások:
Az első félév globális gazdasági fejlődésének tendenciái a 2013-as év gazdasági prognózisainak eddiginél visszafogottabb előrejelzéseit eredményezik. A BASF a teljes 2013-as üzleti évre vonatkozóan az alábbi globális keretfeltételekből indul ki (zárójelben az eddigi prognózisok):
Bruttó hazai termék növekménye: 2,0% (2,4%)
Ipari termelés növekménye: 2,7% (3,4%)
Vegyipari termelés növekedése: 3,1% (3,6%)
Átlagos dollár/euró átváltási árfolyam: 1,30 USD/EUR (változatlan)
105 USD/hordó olajár a 2013-as év átlagában (110 USD/hordó)
A BASF nem számol az év második félévében a globális gazdasági növekedés és a vegyipari kereslet élénkülésével. Sokkal inkább egy továbbra is bizonytalan és a konjunkturális ingadozások által erősen befolyásolt fejlődés várható. Ezzel kapcsolatosan Kurt Bock így nyilatkozott: „Mindezek ellenére továbbra is arra törekszünk, hogy az értékesítés árbevételében és a rendkívüli tételek nélkül számított  üzemi eredményben (EBIT) túlszárnyaljuk a 2012-es év eredményeit. Az eredménycél elérése ma már jelentősen nehezebbnek ígérkezik, mint ahogy az az év kezdetekor várható volt.“

A BASF azt tervezi, hogy „STEP” elnevezésű programjával, mely a 2011-es bázisévhez viszonyítva 2015 év végétől kezdődően már évi 1 milliárd euróval fog hozzájárulni a vállalati eredményhez, már ebben az évben 300 millió euró megtakarítást érjen el. A további üzleti fejlődés bizonytalanságai miatt elsősorban a feltörekvő országokban tervezett létszámbővítéseket fogják lelassítani.

A BASF
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: The Chemical Company. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. Üzleti sikereink része társadalmi felelősségvállalásunk és a környezet védelme. Kutatásaink és fejlesztéseink eredményei minden iparág számára lehetővé teszik a társadalom mostani és jövőbeli igényeinek kielégítését. Termékeink és rendszermegoldásaink hozzájárulnak az erőforrások megőrzéséhez, az egészséges és tápláló élelmiszerek biztosításához és az emberek életminőségének javításához. Vállalatunk fő célkitűzését a következőkben foglaltuk össze: kémiát alkotunk a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében. 2012-ben a BASF forgalma meghaladta az 72,1 milliárd eurót, és mintegy 110.000 munkatársat foglalkoztatott világszerte. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com ill. www.basf.hu címen találhatók.