A kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra – mondta az államtitkár. Nagy István kiemelte, a biztonságos mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszer biztonság kiindulópontja a talajvédelem, a növényvédelem valamint a növényegészségügy.

Arról is szólt, hogy a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradvány mentes élelmiszerek előállítását. Elmondta, hogy a speciális szakértelmet igénylő, előrejelzésen alapuló, növényvédőszer-használat és a környezetkímélő, integrált növényvédelmi módszerek szakszerű alkalmazásakor a növényvédő szerek felhasználása a minimális szintre csökkenthető.

növényvédelem

A növényvédőszer-használatot a minimumra kell csökkenteni – fotó: Shutterstock

A Növényvédelmi Bizottság célja, hogy szakmai döntés-előkészítő tevékenységével elősegítse a fenntartható mezőgazdaság biztosítását, az integrált növényvédelem és az alternatív megközelítések, technológiák ösztönzését annak érdekében, hogy csökkenjen a növényvédőszer-használat mezőgazdasági eredetű kockázata.