A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council) arra a következtetésre jutott, hogy a búza vetésterülete a 2019/2020. évi betakarításra – négy szezon óta először – világszerte bővülni fog, amit az emelkedő felvásárlási árak bátorítanak.

Az Európai Unióban a búza felé történő elmozdulást erősítheti a repce területének csökkenése, és az, hogy Észak-Európában az őszi vetést várhatóan idén nem akadályozza özönvízszerű eső, mint az elmúlt évben – tartják az ágazati elemzők, akik szerint Franciaországban az idei 1,5 millió hektárnál 150-200 ezer hektárral kevesebb repcét vetnek.

Németországban pedig 200 ezer hektáros csökkenéssel egymillió hektár alá esik a repce vetésterülete. Ezzel szemben a búza németországi vetésterülete az idei 2,9 millióról várhatón 3,1-3,2 millió hektárra bővül.

repce

Az Európai Unióban a búza felé történő elmozdulást erősítheti a repce területének csökkenése – fotó: Shutterstock

Lengyelországban szintén növekedni fog a búzaföldek nagysága, amit korai kukoricabetakarítás, valamint a magasabb felvásárlási árak ösztönöznek. Bár, amint Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője mondta, a vetés feltételei ugyan némileg javultak a közelmúlt esőzései révén, de a talaj nedvessége még mindig nem elegendő számos régióban, különösen nyugaton és északnyugaton – írja a Syngenta blog.