Az idei évben első alkalommal a Syngenta Szershow-hoz kapcsolódva rendezték meg a Prega DrónShow-t. A négy helyszínen a FlyBySense (FBSC Kft.), a Tomelilla Kft és az Optimetriq Kft. jóvoltából a gazdálkodók megismerkedhettek a légi távérzékelés legmodernebb eszközeivel.

A pilóta nélküli légi járművekről (angolul UAV – Unmanned Aerial Vehicle) a köznyelvben elterjedt „drónok” alkalmazhatóságáról a mezőgazdaságban megoszlanak a vélemények. Sokan vélik úgy, hogy még nem érkezett el a mezőgazdaságban a drónok ideje, mások pedig már a jövőt látják megvalósítani benne.

A DrónShow tapasztalatai
A kiállításon és a bemutatón szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők nagyjából egytizede érdeklődött a legmodernebb távérzékelési technológia iránt. Aki érdeklődött, az azonban pontosan azokra a kérdésekre kereste a választ, mint amiket a témakörrel foglalkozók maguk is ismernek, és korábban számukra is kérdésként merült fel.

drón

A drón technológia gyorsan fejlődik és egyre inkább felhasználóbarát – fotó: Agroinform.hu

Az mára már biztosnak látszik, hogy a technológia rohamosan fejlődik, és bár maguk a pilóta nélküli járművek egyre felhasználóbarátabbak és biztonságosabbak, azok önálló gazdálkodói használata nem fog nagy mértékben elterjedni. Sokkal inkább várható, hogy a képzett drónpilóták, illetve távérzékelési szakemberek munkájára lesz szükség szolgáltatásként.

Mire használhatók a drónok a mezőgazdaságban?
Az útkeresés továbbra is tart, de kialakulóban van néhány olyan terület, ahol lehet létjogosultsága a gyors és nagyon jó felbontású felvételezésnek. A gyakorlat szempontjából egy jó időben készített vegetációs indextérkép kiegészítheti a hozamtérképeket olyan plusz információval, ami a precíziós gazdálkodás szempontjából fontos lehet.

A drónshow keretében felmerült kérdések közül érdekesek voltak a kártevők és kórokozók detektálására vonatkozó megközelítések. A felmérés és detektálás ilyen esetekben lehetséges ugyan, de a megelőzést ebben az esetben a drónok nem tudják elvégezni. Amikorra ezek a tünetek a drónok számára láthatóvá válnak, akkor a beavatkozás már késő, ekkor már legfeljebb csak kárenyhítés végezhető.

drón

A drónok felmérésre vagy akár foltpermetezésre is használhatók – fotó: Agroinform.hu

Érdekes kérdés merült fel a vadkárfelmérés kapcsán is. Itt is egy tévhitet kell eloszlatnunk. A sokak által vadkárfelmérésnek kezelt növényállomány-felmérés nem minden esetben jelent automatikus vadkárt. A nagy pontosságú felvételeken meglátszanak a vetéshibák ugyanúgy, mint a technológia okozta egyéb növényi hiányok, így a növényhiányra sose szabad egyértelműen egyből vadkárt „kiáltani”. Azonban egy ilyen pontosságú felvételnél sokat segíthet a vadkárfelmérő számára a mintavételi stratégia kialakításában a nagy pontosságú légifelvétel megléte.

Amikor dolgoznak a drónok
A bemutató során egy olyan hazai újdonságot is megnézhettek az érdeklődők, amikor a drónokat már nem csak passzív felvételezésre, hanem aktív munkavégzésre is használják. A Széchenyi István Egyetem kutatói és az FBSC Kft. fejlesztői közötti együttműködés eredményeként létrejött egy olyan megoldás, aminek segítségével új dimenzióba került a drónok alkalmazása a helyspecifikus kezelések során.

A fejlesztés lényege, hogy egy nagy teherhordó képességű drónra egy távvezérelhető permetezőt helyeztek el, aminek segítségével foltpermetezést lehet végezni. Ez jelentős mennyiségű vegyszer-megtakarítást eredményezhet, illetve megkímélheti a mezőgazdasági területeket a talajtaposástól. Az eszköz fejlesztése és bemutatása sikeres volt, a gyakorlati alkalmazást el lehet kezdeni, a kérdés csupán annyi, hogy mennyire nyitottak a hazai gazdálkodók az új technológiák nyújtotta lehetőségek kihasználására.