Maga a helyszín is már jó választás volt, az autópályáról már a lehajtó előtt látható volt, hova is kell menni – a gigantikus méretű sátor, az autók százai és az előkészített szántóföldi területek igazolták a vélekedést: ahova autópálya vezet, hamarabb eljut a jövő.

A program követte a tavalyi tematikát, a bemutatkozások mellett azonban olyan újítások és információk hangzottak el, amelyek miatt érdemes lesz újra meghallgatni az előadásokat, amint felkerül a rendezvény honlapjára.

Mi is volt, ami mellbevágó volt?

Először is, a meghívottak nagy száma. A több száz, de talán még ezernél is több részt vevő termelő érezhette, a gyár komolyan gondolja a partnerséget, jelen esetben a vendéglátást is. A meghívottak részére adott információk egyike-másika már nem volt teljes mértékben újdonság, de a mostani környezetben, az előadások sorrendjében igenis indokolt volt, hogy megismételjék a korábban már elhangzottakat. Egyetlen termelő, gazda sem érezhette úgy, hogy nem figyelt oda a házigazda arra, mi lehet érdekes a következő években.

közönség

Több százan vettek részt az eseményen – fotó: Agroinform.hu

A beharangozóban forradalmian új technológiaként lett említve a sávos művelési technológia, de ha belegondolunk, ezt a házi kertekben már igen régóta alkalmazzák a gazdák, ezért nem is ezt tartanám kiemelésre méltónak, hanem azokat az információkat, kutatási eredményeket, amelyeket ennek kapcsán megismerhettünk a talajéletről, annak egészségéről.

Különösen érdekes volt az az ábra, ami bemutatta, hogy a növények fejlődése során a különböző gyökérzónákba hogyan lehet eljuttatni a tápanyagot, és ennek milyen előnyei vannak. Ezt is – elvileg – tudja mindenki, hiszen a növekedés különböző szakaszaiban, legyen szó növényről vagy állatról, különböző összetételű táplálásra van szükség, de az INNOVÁCIÓ itt abban jelentkezett: lehet ezt egyszerre is csinálni, takarékosabban, kevesebb fázisban és ezáltal olcsóbban. Ami ehhez még pluszban hozzájön, az a talajaink egészségének megőrzése.

Hasonló cél vezérelte a permezetőszer kijuttatásában új technológiát bemutatót is: olcsóbban, hatékonyabban és pontosabban. A látványos videóban bemutatott folyamat és a szakszerű magyarázat együttese elgondolkoztathatott mindannyiunkat: de sok vizet vittünk ki eddig a szántóföld szélére, egy részét biztosan fölöslegesen. Megint csak van mivel spórolni, és most nem csak a vízre gondolok, hanem a szállításban közreműködőkre is – kevesebb víz, kevesebb forduló a lajtoskocsival, kevesebb üzemanyag.

Agro Inno Show

A fejlődés érdekében tett lépések, programok távlatait is hallhatták a résztvevők – fotó: Agroinform.hu

Az innováció, a fejlődés érdekében tett lépések, programok távlatait is hallhattuk – már most látszik, lesz mit tanulnunk a következő években, bizonyos fejlesztések beérése, kifutása még eltart néhány évig, de akik elindították, tudják, merre lehet továbblépni. A növényvédelem összetettsége, a gombáktól a rovarkártevők elleni védekezésben szerepet kapó elképzelések mellett a kultúrnövények növényi versenytársaival szembeni eljárások összehangolására, egymásra épülésére is kaphatott a szakma ízelítőt, és most nem a részletekben mélyedhettünk el, hanem a stratégia került bemutatásra, mintegy gondolatébresztőként mindkét tájékoztatásban.

Ez is a célszerű és okszerű költséggazdálkodás része, hiszen a gazda nem tud minden részletben elmélyedni, de átfogóan ismernie kell a folyamatokat, a lehetőségeket. Vehetjük úgy is, figyelmeztetést kaptunk, ahhoz, hogy követhessük az eseményeket, ahhoz, hogy tudjunk kérdezni, elengedhetetlen a folyamatos, előrelátó és az előregondolkozást segítő információ.

A program egyik igencsak várt része volt a piacelemzéssel foglalkozó előadás, de ami az elemzés során elhangzott, az nemigen derítette jókedvre a résztvevőket. Fájdalmas volt látni, hogy a kukorica piacán milyen jelentős a hátrányunk más, szintén nagy többletet előállító országokkal szemben. Szembesülnünk kellett azzal, hogy nálunk a legalacsonyabb az árszint, de a rárakodó költségek miatt még így is drágák vagyunk az összehasonlításban. Ahogy az előadó megfogalmazta, mintegy üzenetként a szezonra nézve: a magyar kukorica jelenleg az egyik legdrágább, miközben itt van arányaiban a legnagyobb többlet.

Ez volt az egyik olyan üzenete a programnak, ami figyelmeztetésként is érthető: ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, a hatékonyságot javítani kell, nem fognak az árak csak miattunk feljebb menni, a költségekkel kell még jobban gazdálkodni. A költséghatékony termelés egyik útja lehet az az irány, amit a rendezvény ebéd utáni fő attrakciója mutatott be, de igazán nagy durranás volt már az előadáson is.

Agro Inno Show

Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, a hatékonyságot javítani kell – fotó: Agroinform.hu

A KITE Zrt. precíziós rendszerének „élő, egyenes adásban” történt bemutatása, mondhatni, lenyűgöző volt. Nem csak az, hogy mennyire tudatosan építették fel a rendezvényre az elmúlt év tevékenységét, de ahogy ennek összefoglalásaként az egyes részletek bemutatásra kerültek, azért érdemes volt elmenni Tengelicre.

A terület kiválasztása, a talaj specifikumainak felmérése, az adatmennyiség bemutatása és ezek egymáshoz kapcsolása volt a jövő önmaga. Az elmúlt években már nagyon sokan és nagyot sokat áldoztak a precíziós gazdálkodásért, és most úgy látszik, az egyik ok, ami miatt talán nem volt elérhető a várt és átütő eredmény, az a kommunikáció gyorsasága, illetve lassúsága és a rendelkezésre álló adatmennyiség feldolgozhatóságának szűkösségében is kereshető.

Látványos volt – és nem titkoltan az is volt a cél, hogy az legyen –, ahogy a kombájnból bejelentkezett a kombájnos kolléga, és láthattuk a kijelzőn, hogy akkor éppen 21 százalék körül volt a betakarított kukorica nedvessége, kb. 9 tonna/hektár hozammal lehet számolni, 5 km/óra sebességgel haladt a kombájn, és a magtartály akkor éppen 45 százalékig volt tele.

Csak ezek a pillanatnyi információk is hordoznak magukban már további feladatokat, utasítások lehetőségét, de ha ezek halmozódását is végiggondoljuk, eljutunk megint csak oda, hogy a jövő igénye nem elégíthető ki az eddig megszerzett tudásunkkal, hanem olyan mértékű ugrásra van megint szükség, amit egyelőre nehéz elképzelni.

A néhány órában külön-külön említett fejlesztések, azok további egymáshoz igazítása és ezek komplex kezelése elgondolkoztatott: kire lesz szükség a jövőben? Informatikusokra, folyamatszervezőkre és a ’big-data’ adatokat feldolgozni képes rendszerekre csak?

közönség

A hatékonyság növelésének egyik útja az időben elkezdett beruházás – fotó: Agroinform.hu

Az előadásokon emellett az is benne volt a mondanivalóban, hogy a biológia azért még mindig élő szervezetekkel foglalkozó tudomány, és az innováció sem hagyhatja és nem is hagyja figyelmen kívül az egészséges környezet elvárását, a természetes zöld iránti igényt.

A komplexitás jól kivehető volt a házigazdák tevékenységében is: a megújulásra képes alapanyagból előállított üzemanyag mellett a takarmányozásban való részvétel és az alapanyag-termelés körforgásának kihívásaira keresték a válaszokat, bemutatva olyan részleteket, amelyek nem a „ma” problémáira adnak azonnali választ, hanem a jövőbe mutató alternatívák közül villantottak fel párat, és nem az elmélet, hanem a gyakorlati lehetőségek bemutatásával.

Mondják, tudjuk, az innováció sokba kerül, és a buktatókon nem könnyű továbblépni, de ahogy a mostani terményárak is magasabb szinten vannak, mint a 10-15 évvel ezelőttiek, úgy a hatékonyság növelésének, a jövedelemtermelő képesség megőrzésének egyik útja az időben elkezdett beruházás. Ehhez adott támpontokat a rendezvény, még akkor is, ha nagyon sok mindent ma még nem tudunk megfizetni, átültetni a mindennapi gyakorlatba.

Amit meg kell találnunk, az az, hogyan lehet a költségek növekedési ütemét úgy lassítani, hogy az ne menjen a termelés szintjének rovására.

Egy részt vevő vendég szubjektív beszámolója