A Virginiai Egyetem kutatói több külföldi társintézménnyel összefogva végzett kísérletek segítségével a búzanövény kórokozóinak terjedésével kapcsolatban egy különös jelenségre figyeltek fel – írja a phys.org/news. Nagy sebességű kamerák segítségével megállapították, hogy a búza levelein összegyűlő és erősen felduzzadó harmatcseppekben olyan nagy kinetikai energia halmozódhat fel, hogy azok a cseppek időnként katapultszerűen kilövik magukat, és ezzel a környező növényekre átterjeszthetik a bennük lévő káros gombákat és egyéb kórokozókat.

kórokozó

Nem csak a szél szállítja a kórokozókat – fotó: Agroinform.hu

Ezt a kilövellést elősegíti a búzalevelek erősen hidrofób (víztaszító) tulajdonsága. Azt már korábban is tudták, hogy a szél és a fröccsenő esők terjeszthetik a fertőzéseket, de azok a fent vázolt jelenségnek is tulajdoníthatók, vagyis a harmatképződés szintén jelentős szerepet játszik ebben.

A kutatócsoport a kísérletek eredményeit a Journal of the Royal Society Interface folyóiratban közölték. Ez a felfedezés segítheti a gazdálkodókat a gombafertőzések terjedésének korlátozásában.