A gyártási technológia során alkalmazott szerves eredetű alapanyag beépül a granulátum szemcsébe, s a benne lévő szerves hatóanyagok pozitív hatása érvényesül az UMG MICRO műtrágyákban.

A talajokban az állandó tápanyagellátáshoz a tápelemek folyamatos feltárására van szükség, aminek biztosítását a talajnedvesség mellett segítik az élő szervezetek által kibocsátott „anyagcsere-termékek”, enzimek, hormonvegyületek, antibiotikumok. Ahhoz, hogy ezek a talajélőlények jól működjenek szénforrásokra és nitrogénforrásokra van szükségük.
Az UMG MICRO starter készítmények tartalmazzák ezen anyagokat, s ily módon mintegy „csali anyagként” működve a csírázó mag környezetében fokozzák a talaj termékenységéért felelős mikrobaszámot, ezáltal kialakítva egy, a gyökérképződéshez optimális talajkörnyezetet.

Ezen komponensek:
-    Cukor vegyületek – di- és poliszaharidok
-    Szabad aminosavak, fehérjék, nukleinsavak

További előnyük a növény tápanyag felvételi és élettani folyamataira:
    A poliszaharidok a gyökérszövetek átjárhatóságát növelve, megkönnyítik a tápanyag felvételt.
    Az aminosavak nagy része a fémeket komplex formában tudja vinni, ezért kiváló növényi tápanyagként hasznosulnak. A gyors felvehetőségük révén a növényi fejlődésre igen kedvező hatásúak.
    Az aminosavak majdnem mindegyike megtalálható bennük, kiemelt mennyiségben vannak jelen az aszparaginsav és a glutaminsav, amelyek fontos fehérje alkotók.
    Az aminosavak amellett, hogy a növényi szervezet fontos építő elemei, biztosítják a gyökerek megfelelő hormontermelését is, így az új gyökerek képződését serkentve.

Lényegesek még a termékekben lévő mikrobiális ill. bomlási folyamatokban keletkező szerves anyagok, úgymint a szerves savak (tejsav, ecetsav, stb.), vitaminok (tiamin, riboflavin, pantoténsav, nikotinsavamid, piridoxin, biotin) és a betain, melyekről elmondható, hogy

     A betain tartalom ozmotikumként növeli a növény aszály és só tűrőképességét.

    A vitaminok, szerves savak elsősorban a növény enzimrendszerének aktiválásában, ezáltal a növekedés szabályozásában játszanak kiemelkedő szerepet.
Másik fontos alkotó a termékben az olyan szerves anyag, amely EDDHSA jellegű kelátképzővel kelatizált cinket, valamint szerves kén tartalmú aminosavat tartalmaz. Hatása fokozódik az elsősorban ionos cink forma felvétele a növényben, amit a tenyészedényes előkísérleteink is igazoltak.

A kísérletben modellezve a szántóföldi körülményeket, vizsgáltuk a cink felszívódását és a növényen belüli P/Zn arányt a 100 %-os ionos és kelát forma, valamint a vegyes forma vonatkozásában.

Az eredményeket az alábbi diagramok mutatják:

A szerves kén tartalmú aminosav azért rendkívül értékes, mert kis mennyiségben is nagy hatékonyságot fejt ki, azáltal, hogy a növényen belül a felszívódásával energiát takarít meg. Ez azzal magyarázható, hogy kimarad a növényi sejten belüli redukciós folyamat, ami a szulfát formákat szulfiddá alakítja, majd az azt követő aminosav szerkezeti  felépítés, hiszen az ezen típusú aminosav egy részét  készen kapja a növény.

A riolittufa szilikát ásványi adalék pozitív tulajdonságai

A talajba bevitt nagy fajlagos felületű ásványi szemcsék képesek egyenletesen eloszlatni a rájuk felvitt tápelemeket. Ezáltal a növény gyökerei a legelső fejlődési fázistól kezdve hozzáférnek az ásványi szemcséhez, ahol a tápanyag is rendelkezésre áll. Ezáltal mindig annyi, és olyan táplálékot biztosít a gyökér számára, amennyire annak szüksége van. Mindezt folyamatosan nedves közegben biztosítja, mivel a nagy fajlagos felületű szilikát szemcse képes száraz időszakban még a kevés talajnedvességet is adszorbeálni és így a tápanyag folyamatosan nedves közegben található meg a felületen. Itt folyamatosan nedves, hidrolizációs folyamat zajlik, s ily módon a növény az alkáli fémekből (kálium, nátrium) is állandóan kapja a káliumot, valamint a sejtfal szilárdság javító szilícium nyomelemet.

Igazolható, hogy számos kísérleti helyszínen vizsgálva a szántóföldi növények gyökérzetét, a piacon egyedülálló, szerves anyag tartalmú UMG MICRO mikrogranulátummal kezelt állományok sokkal több elágazással, hajszálgyökérrel rendelkeztek a tápelemet ásványi szervetlen formában megkapottakkal szemben.

Nagyobb gyökérfelülettel indultak növekedésbe, ami egyéb paraméterekben – levélhosszúság, állomány magasság, gyökérnyak átmérő, stb. – is jelentős előnyt hozott a növények számára.

Nagy Margit
Fejlesztési vezető
Fertilia Kft
www.fertilia.hu