Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével, az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett eseményen az államtitkár hangsúlyozta, hogy az európai gazdák a kap segítségével több mint 500 millió állampolgárt látnak el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel nap mint nap.

"Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a kapnak többet kell tennie a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásáért, azonban ez nincs összhangban a javasolt költségvetéssel. Kevesebből nem lehet többet elérni" –mondta a közlemény szerint.

A további környezetvédelmi feltételeknek történő megfelelés nem veszélyeztetheti az európai gazdák jövedelembiztonságát és nem korlátozhatja versenyképességüket. Nem lehet cél, hogy a harmadik országokból importált, esetleg nem fenntartható módon előállított, akár rosszabb minőségű élelmiszerek váltsák fel az Európai Unióban előállított magas minőségű termékeket – fogalmazott az államtitkár.

Magyarország gazdabarát uniós költségvetés elfogadásában érdekelt. A kormány pedig az elsők között jelezte, hogy ennek érdekében hajlandó emelni a hozzájárulást a közös uniós költségvetéshez – közölte Feldman Zsolt.

A kép illusztráció – fotó: Shutterstock