A klímaváltozás hatásai tagadhatatlanok és ezt a mezőgazdászok tudják a legjobban. Egyre több olyan veszéllyel kell szembe nézniük munkájuk során, amivel évtizedekkel korábban még nem kellett. Ilyen változás a régen életképes és gazdagon termő fajok eltűnése, aminek a helyére új fajokat kell lassan ültetni. Szakértők szerint a tavaszi árpa lesz az egyik első ilyen eltűnő termény.

"A csapadékeloszlás, a tenyészidőben egyre gyakoribb csapadékhiány nem kedvez ennek a kultúrának" – mondta Raskó György agrárközgazdász, termelő a Népszavának. "A 20-30 évvel ezelőtti 150-200 ezer hektár helyett már tavaly is csak 40-50 ezer hektáron vetették ezt a kalászost. Idén aki ezzel foglalkozott, nagyot bukott vele."

A gazdák már most is igyekszenek helyettesíteni a tavaszi árpát – Fotó: Shutterstock

Az agrárközgazdász szerint a globális felmelegedéstől függetlenül is minden termelőnek meg kellene fontolnia, hol, melyik régióban mit termeszt, mire alkalmas a talaj, milyenek az időjárási viszonyok. Emellett fontos az öntözési rendszerek fejlesztése is, hiszen az aszályos időszakban a termésnek nincs más esélye a túlélésre. Szerencsére hazánk igyekszik tartani a lépést a problémával. Magyarország számára kifejezetten kedvező egyelőre az éghajlatváltozás. Ezt bizonyítja egyebek mellett az is, hogy az utóbbi években jobbnál jobb eredményeket ért el a gabonaágazat.