A résztvevők Soprontól Vásárosnaményig, Kismarostól Gyuláig az ország minden tájáról érkeztek. Az éves találkozók programjának a rendszerváltás óta kialakult hagyományai vannak: a zöld civil szervezetek idén is 17 szekcióülésen és 3 nagy vitafórumon egyeztettek a legfontosabb aktuális környezeti ügyekről.

A civil szervezetek számos állami feladat átvállalásával kulcsszereplői a hazai környezetpolitika alakításának. Hangsúlyos szerepet vállalnak a nemzeti környezeti nevelési stratégia kidolgozásában és megvalósításában, továbbá az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében végzett felvilágosító munkában, a biológiai sokféleség védelmében, hulladékkezelésben.

A Zöld Civil Együttműködés által közösen képviselt alapelv, amely az idei országos találkozón is megerősítésre talált, hogy a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság csak átfogó szemlélettel érhető el. A társadalmi és környezeti igazságosság alapfeltétele egy átalakított gazdasági és államigazgatási működés bevezetése.

rét

A civil szervezetek hangsúlyos szerepet vállalnak a biológiai sokféleség védelmében is – fotó: Pixabay

Az Országos Találkozó demokratikus szabályainak megfelelően több országos jelentőségű szakmai állásfoglalást is elfogadott, többek között a bioműanyagok, a fenntarthatóságra nevelés, a Balaton védelme és a klímastratégia témákban. A 30. jubiláló találkozóra 2020-ban Pannonhalmán kerül majd sor.