A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által közösen szervezett rendezvény 39 hektáron mutatja be a precíziós gazdálkodás szerteágazó előnyeit és a hozzá tartozó technológiai hátteret, gépi eszközöket és berendezéseket.

A precíziós gazdálkodásra való áttérés környezettudatosabb úton eredményesebb és hatékonyabb termesztést tesz lehetővé. Ehhez szükség van az informatikai vívmányok és fejlesztések széles körű mezőgazdasági felhasználásának napi gyakorlatba való átültetésére és ezáltal a termesztéstechnológia aktualizálására. A folyamat elméleti síkon felvetett kérdéseire ad gyakorlati választ az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva rendezvény, mert a szervezők elődleges célja az, hogy a gazdálkodók közvetlenül szerezhessék be azokat az információkat, amelyek segítik őket a döntéshozatalban, illetve versenyképességük javításában.

A rendezvény célja, hogy a termelők közvetlenül szerezhessék be a gazdálkodáshoz hasznos információkat – fotó: NAK

Ma már Magyarországon is rendelkezésre állnak a technikai illetve berendezési feltételek a precíziós gazdálkodás széles körű hazai alkalmazásához, a kapcsolódó berendezéseket és gépeket a kiállításon meg is lehet tekinteni, illetve több esetben ki is lehet próbálni. Mezőfalván az állógépes bemutató mellett egy helyen, egy időben lehet megismerni a széles körű gépkínálatot és az új technológiákat.

A NAK és rendező partnere, a MEGFOSZ nagyon fontosnak tartja, hogy ezeket az újdonságokat szántóföldi körülmények között, látványos, gyakorlati bemutatókkal is közelebb hozzák az esemény látogatóihoz. Ezért mutatják be a rendezvényen, hogy mire képesek a nagy monstrumok, munkaeszközök, gépek hétköznapi, szántóföldi körülmények között. Ha nem csak egy kiállítóterem falai közt nézné meg őket, hanem „akcióban”, esetleg ki is próbálná azokat, május 31-én és június 1-jén megteheti személyesen, Mezőfalván!

Azok az érdeklődő gazdák, akik ellátogatnak Mezőfalvára, nemcsak a legmodernebb gépekkel és berendezésekkel, hanem a szántóföldi termesztéstechnológia legújabb eredményeivel is megismerkedhetnek a helyszínen, ugyanis mikroparcellás és demoparcellás növénybemutatókat is tartanak. Utóbbi a különböző termesztéstechnológiák hatásait mutatja be a gazdálkodóknak. Számos kiállító már elvetette a mezőfalvai vetéstechnológiai terepen az ősszel kialakított mikroparcellákba a „termékeit”, amiket pártatlan gondozás mellett fejtrágyáznak, majd növényvédelemben részesítenek. Mindezzel lehetőség nyílik arra, hogy a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket és az azokból fakadó különbségeket, egyedi előnyöket egy helyen mutassák be a cégek.

Az érdeklődők több növényfaj bemutatásán keresztül megismerhetik a kisparcellás kísérletek kivitelezését is, azt, hogy hazai körülmények között milyen módszerrel választják ki a nagyszámú fajtajelölt közül a köztermesztés, a gazdálkodók számára legmegfelelőbb növényfajtákat. A szakemberek a szántóföldi kísérleteket bejárva mutatják majd be a borsó, az olajlen, a mustár, az olajretek és a szuperkorai kukorica fajták vizsgálatát.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

További információ az esemény honlapján található.
A hivatalos FB esemény elérhető ide kattintva.